Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Otorinolaryngologie (ORL / ZUB11)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ORL / ZUB11 - Otorinolaryngologie, Lékařská fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Ucho - anatomie, onemocnění, ušní záněty a jejich komplikace, nedoslýchavost,audiologie, otoneurologie. Anatomie a fyziologie PND. Záněty PND a jejich komplikace, úrazy PND a jejich komplikace. Chirurgie zánětů PND. Anatomie, onemocnění a chirurgie parafaryngeálního prostoru. Záněty faryngu a Waldeyerova okruhu, jejich celkové a místní komplikace (flegmóny a abscesy, nekrotizující fascitida). Onemocnění hrtanu. Anatomie a fyziologie slinných žláz, záněty, vývojové vady a úrazy slinných žláz. Nádory a operace velkých slinných žláz. Akutní stavy v ORL (dušení, cizí tělesa v cestách dýchacích a polykacích, epistaxe), tracheotomie, koniotomie.

Získané způsobilosti

Studenti po absolvování výuky budou schopni diferenciálně-diagnostické rozvahy a základní léčby onemocnění ve styčných oblastech obou oborů. V rámci první lékařské pomoci zvládnou život ohrožující stavy v ORL, zejména ty, které mohou nastat při výkonu stomatologické praxe.

Literatura

Šuster, M. Otolaryngologia. 2. vydání Osveta, 1975. Hybášek, I., Vokurka, J. Otorinolaryngologie. Praha: Karolinum, 2006. ISBN 80-246-1019-1.Čada, K. Základy otorhinolaryngologie. Brno: Masarykova univerzita, 1993. ISBN 80-210-0558-0.

Požadavky

100% účast na seminářích a praktickém cvičení

Garant

prof. MUDr. Ivo Stárek, CSc.

Vyučující

MUDr. Tomáš BakajMUDr. Martin BrožMUDr. Jan HeřmanMUDr. Zdeněk Hložek, Ph.D.MUDr. Jiří HozaMUDr. Jiří Kučeraprof. MUDr. Ivo Stárek, CSc.MUDr. Radan Vidura, Ph.D.prof. MUDr. Ivo Stárek, CSc.