Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Patologie (PAT / KB011)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu PAT / KB011 - Patologie, Lékařská fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Úvod do předmětu ů základní patologické termíny. Nekróza, gangréna, atrofie. Poruchy metabolismu bílkovin, tuků a cukrů. Kalcifikace. Patologické pigmentace. Záněty nespecifické a specifické. Patologie imunitního systému. Etiologická patologie, příklady onemocnění bakteriálních, virových, mykotických a parazitárních. Základy onkologie: nádory mezenchymální, epiteliální, neuroektodermové a germinální. Pseudotumory. Přednádorové stavy. Poruchy oběhu. Choroby srdce a cév, ateroskleróza. Choroby dýchacího systému. Choroby zažívacího traktu, jater, žlučových cest a pankreatu. Choroby močového systému. Choroby mužského pohlavního systému. Choroby ženského pohlavního systému. Choroby centrálního nervového systému. Patologie pohybového systému. Patologie kůže. Patologie endokrinního systému. Perinatální patologie.

Získané způsobilosti

Student po absolvování bude schopen implementovat získané poznatky v diagnosticko-terapeutické praxi.

Literatura

Mačák J. Obecná patologie, UP Olomouc 2002. Mačák J., Mačáková J. Patologie. Praha, 2004. ISBN 80-247-0785-3.Stříteský J. Patologie, Epava Olomouc 2001. Povýšil C. a kol. Speciální patologie, Galén Karolinum 2007.

Požadavky

100% účast na seminářích a praktických cvičeních, znalost obecné a speciální patologie v rozsahu látky probrané na seminářích a praktických cvičeních. Nutnost zkoušky z anatomie a fyziologie.

Garant

MUDr. Dagmar Dohnalová

Vyučující

MUDr. Dagmar Dohnalová