Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Patologie (PAT / PAA21)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu PAT / PAA21 - Patologie, Lékařská fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Úvod do předmětu, základní patologické termíny. Nekróza, gangréna, atrofie. Poruchy metabolismu bílkovin, tuků a cukrů. Kalcifikace. Patologické pigmentace. Záněty nespecifické a specifické. Poruchy oběhu. Choroby srdce a cév. Základy onkologie. Choroby dýchacího systému. Choroby zažívacího traktu, jater, žlučových cest a pankreatu. Choroby centrálního nervového systému. Choroby močového systému. Choroby pohlavního systému. Perinatální patologie. Malformace a patologie novorozence.

Získané způsobilosti

Student po absolvování bude schopen implementovat získané poznatky v diagnosticko-terapeutické praxi.

Literatura

Mačák J., Mačáková J. Patologie. Praha, 2004. ISBN 80-247-0785-3.Stříteský, J. Patologie. Epava Olomouc, 2001. ISBN 978-80-86297-06-4.Dohnalová, D. Repetitorium patologie pro praktická cvičení. LF UP Olomouc, 2014. ISBN 978-80-244-4002-6.Povýšil C. a kol. Speciální patologie, Galén Karolinum 2007.

Požadavky

100% účast na seminářích, znalost obecné a speciální patologie v rozsahu látky probrané na seminářích.

Garant

prof. MUDr. Zdeněk Kolář, CSc.

Vyučující

prof. MUDr. Zdeněk Kolář, CSc.