Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Pathology (PAT / VAA11)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu PAT / VAA11 - Pathology, Lékařská fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Náplní obecné patologie je seznámení se změnami, které jsou různým chorobným jednotkám společné. Jsou vymezeny základní pojmy, posmrtné změny, regresivní změny a metabolické změny (nekrózy, apoptóza, atrofie, dystrofie, pigmenty, krystaly, konkrementy), poruchy oběhu krve a lymfy, záněty, imunopatologické procesy, progresivní změny, celkové úchylky vzrůstu a teratologie, obecná onkologie a patologie etiologická.

Získané způsobilosti

Student po absolvování bude schopen implementovat získané poznatky v navazujícím studiu klinických předmětů a v diagnosticko-terapeutickém přístupu k pacientům.

Literatura

Underwood. General and Systemic pathology. Rubin, Farber. Pathology. Kumar, Abbas, Fausto. Robbins and Cotran Pathologic Basic of Disease. Elsevier Science, 2014. ISBN Kumar, Abbas, Fau.Kumar, V., Abbas, A. K., Aster, J. C. Robbins Basic Pathology. Saunders, 2012. ISBN 978-1437717815.Robin R., Strayer D. S. Rubin s Pathology.

Požadavky

100% účast na praktických cvičeních, připravenost studentů na výuku, která bude průběžně kontrolovaná testy, hodnocení sekčního materiálu.

Garant

prof. MUDr. Jiří Ehrmann, Ph.D.

Vyučující

doc. MUDr. Svetlana Brychtová, Ph.D.prof. MUDr. Jiří Ehrmann, Ph.D.MUDr. MVDr. Jozef Škarda, Ph.D.doc. MUDr. Svetlana Brychtová, Ph.D.MUDr. Patrik FlodrMUDr. Alice Hlobilková, Ph.D.MUDr. MVDr. Jozef Škarda, Ph.D.