Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Patologie (PAT / VCB11)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu PAT / VCB11 - Patologie, Lékařská fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Speciální (systémová) patologie shrnuje současné poznatky o patomorfologických změnách nádorového a nenádorového původu v orgánech a tkáních. Základním posláním je diagnostika těchto chorobných změn. Osnova speciální patologie je uspořádána podle orgánových systémů. Látka je tedy členěna na: patologii oběhového ústrojí, krevního ústrojí, patologii lymfatických uzlin, sleziny, thymu, dýchacího ústrojí, trávicího ústrojí, močového a reprodukčního ústrojí, patologii prsu, centrálního nervstva a periferních nervů, pohybového aparátu, endokrinního systému, kůže a patologii perinatálního období.

Získané způsobilosti

Student se seznámí s příčinami, patogenezí a morfologií onemocnění a bude moci uplatnit získané poznatky v navazujícím studiu klinických předmětů a v diagnosticko-terapeutickém přístupu k pacientům.

Literatura

Brychtová S., Hlobilková A. Histopatologický atlas. Grada, 2008. Povýšil, C. a kol. Obecná patologie. Praha: Galén, 2011. ISBN 978-80-7262-773-8.Škarda J., Dohnalová D., Kolář Z., Tichý M. Případy pro problémově orientovanou výuku patologie. Univerzita Palackého LF Olomouc, 2015. Dohnalová D. Repetitorium patologie pro praktická cvičení. Univerzita Palackého LF Olomouc, 2014. Kumar, V., Abbas, A. K., Aster, J. C. Robbins Basic Pathology. Saunders, 2012. ISBN 978-1437717815.Povýšil, C. a kol. Speciální patologie. Praha: Galén Karolinum, 2007. ISBN 978-80-7262-494-2.

Požadavky

100% účast na všech praktických cvičeních, připravenost studentů na výuku, která bude průběžně kontrolovaná testy či ústně, hodnocení sekčního materiálu, absolvování e-lerningu virtuální hematologie a evaluace.

Garant

prof. MUDr. Zdeněk Kolář, CSc.

Vyučující

doc. MUDr. Svetlana Brychtová, Ph.D.prof. MUDr. Jiří Ehrmann, Ph.D.MUDr. Marie Geierováprof. MUDr. Rostislav Koďousek, DrSc.prof. MUDr. Zdeněk Kolář, CSc.doc. MUDr. Martin Tichý, CSc.MUDr. Tomáš Tichýdoc. MUDr. Svetlana Brychtová, Ph.D.MUDr. Dagmar DohnalováMUDr. Patrik FlodrMUDr. Pavla FlodrováMUDr. Marie GeierováMUDr. Jana Jankováprof. MUDr. Zdeněk Kolář, CSc.MUDr. Daniela KurfürstováMUDr. Jaroslav MichálekMUDr. MVDr. Jozef Škarda, Ph.D.MUDr. Barbora ŠopíkováMUDr. Johana Šrámková Kojeckádoc. MUDr. Martin Tichý, CSc.MUDr. Tomáš Tichý