Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Patofyziologie poruch motoriky (PFY / KNA01)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu PFY / KNA01 - Patofyziologie poruch motoriky, Lékařská fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Výuka předmětu klade důraz na komplexní úlohu vnitřních a vnějších faktorů při vzniku nemocí. Interpretuje pojem životní styl a zejména vyzdvihuje klíčovou úlohu výživy a bilance energie při vzniku civilizačních nemocí. Podrobněji informuje o etiopatogenezi, rozvoji a multiorgánových následcích hyperlipoproteinemie, obezity, arteriální hypertenze, inzulinorezistence, atd. Soustřeďuje se na faktory patofyziologie kostního metabolismu, kostní remodelace, na patofyziologii poruch somatotropní a tyreotropní osy. Seznamuje studenta s patogenezou, klinickým obrazem a komplikacemi lokalizovaných a generalizovaných poruch kostry, včetně degenerativních a metabolických onemocnění kloubů. Zvláštní pozornost pak věnuje patofyziologii autoimunity a imunodeficietním stavům s manifestací v myoskeletalnímu systému. Předmět vysvětluje patogenezi poruch centrálního a periferního nervového systému, kvantitativních a kvalitativních poruch vědomí, záchvatových stavů, které demonstruje na klinických příkladech. Věnuje pozornost stavům snížené mobility, stárnutí a úloze neuropsychických, psychologických a sociálních faktorů. Součástí výuky je porozumění preventivním opatřením a kritériím hodnocení úspěšnosti různých preventivních a léčebných přístupů zahrnujících i metody tzv. alternativní medicíny.

Získané způsobilosti

Studenti jsou schopni po absolvování výuky integrovat patofyziologické poznatky vztahů volní a automatické kontroly posturálni stability, chůze, adaptace kosterního svalu, myoskeletálních onemocněních do klinické praxe. Současně výuka přispívá k pochopení prevence civilizačních onemocnění, včetně metabolického syndromu, a tím k zlepšení terapeutických výstupů v praxi.

Literatura

http://pfyziollfup.upol.cz/castwiki2/. Nečas, E. a kol. (2013). Obecná patologická fyziologie. Praha Karolinum. Vokurka, M. (2012). Patofyziologie pro nelékařské směry. Praha: Univerzita Karlova v Praze, nakladatelství Karolinum. Nečas, E. a kol. (2013). Patologická fyziologie orgánových systémů. Část I. Karolinum Praha. Nečas, E. a kol. (2013). Patologická fyziologie orgánových systémů. Část II. Praha Karolinum. http://portal.med.muni.cz/. Silbernagl, S., Lang, F. (2012). Atlas patofyziologie. Praha: Grada Publishing. http://portal.lf1.cuni.cz/. Hulín, I. (2009). Patofyziológia. Bratislava: SAP - Slovak Academic Press. Kohlíková, E. (2012). Patofyziologie ve schématech. Praha: Karolinum. Kaňková, K. a kol. Patologická fyziologie pro bakalářské studijní programy. Brno, 2003. Klener P. a kol. (2011). Vnitřní lékařství. Galén. null

Požadavky

Aktivní účast a kooperace na přednáškách je nezbytnou podmínkou úspěšného absolvování oboru. Náhradu přednášky maximálně v rozsahu 1/3 povinné výuky povoluje a termín určuje vedoucí seminářů nebo přednosta ústavu. Výuka je ukončena zápočtem, který je podmínkou absolvování ústní zkoušky.

Garant

prof. MUDr. Martin Petřek, CSc.

Vyučující

doc. MUDr. Květoslava Dostálová, CSc.prof. MUDr. Martin Petřek, CSc.MUDr. Dagmar Riegrová, CSc.