Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Patologická fyziologie (PFY / RA012)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu PFY / RA012 - Patologická fyziologie, Lékařská fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Výuka předmětu klade důraz na komplexní úlohu vnitřních a vnějších faktorů při vzniku nemocí. Interpretuje pojem životní styl a zejména vyzdvihuje klíčovou úlohu výživy a bilance energie při vzniku civilizačních nemocí. Definuje pojmy "civilizační nemoc", stres a "rizikový faktor". Soustřeďuje se zejména na faktory aterosklerózy, ischemické nemoci srdeční a mozkové, nádorového bujení, chronické obstrukční plicní choroby, poruch imunity, osteoporózy, Alzheimerovy nemoci a dalších závažných chronických stavů. Podrobněji informuje o etiopatogenezi, rozvoji a multiorgánových následcích hyperlipoproteinemie, obezity, arteriální hypertenze, inzulinorezistence atd. Věnuje pozornost stavům snížené mobility, stárnutí a úloze neuropsychických, psychologických a sociálních faktorů. Součástí výuky je porozumění preventivním opatřením a kritériím hodnocení úspěšnosti různých preventivních a léčebných přístupů zahrnujících i metody tzv. alternativní medicíny.

Získané způsobilosti

Studenti se naučí interpretovat komplexní patofyziologický obraz nemoci na podkladě klinické symptomatologie a syndromologie a využívat poznatků oboru v prevenci zejména myoskeletálních onemocnění.

Literatura

http://pfyziol.upol.czNečas, E. a kol. (2013). Obecná patologická fyziologie. Praha Karolinum. Vokurka, M. (2012). Patofyziologie pro nelékařské směry. Praha: Univerzita Karlova v Praze, nakladatelství Karolinum. Kaňková, K. a kol. (2003). Patologická fyziologie pro nelékařské bakalářské studijní programy. Brno. Silbernagl, S., Lang, F. (2012). Atlas patofyziologie. Praha: Grada Publishing. http://portal.lf1.cuni.cz/. http://portal.med.muni.cz/. Kohlíková, E. (2012). Patofyziologie ve schématech. Praha: Karolinum. www.mefanet.cz.

Požadavky

Aktivní účast na seminářích je nezbytnou podmínkou úspěšného absolvování oboru. Náhradu seminářů maximálně v rozsahu 1/3 povinné výuky povoluje a termín určuje vedoucí seminářů nebo přednosta ústavu.

Garant

prof. MUDr. Martin Petřek, CSc.