Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Klinická fyziologie (PFY / RKB01)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu PFY / RKB01 - Klinická fyziologie, Lékařská fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Výuka předmětu klade důraz na komplexní úlohu vnitřních a vnějších faktorů při vzniku nemocí. Interpretuje pojem životní styl a zejména vyzdvihuje klíčovou úlohu výživy a bilance energie při vzniku civilizačních nemocí. Definuje pojmy "civilizační nemoc", stres a "rizikový faktor". Soustřeďuje se zejména na faktory aterosklerózy, ischemické nemoci srdeční a mozkové, nádorového bujení, chronické obstrukční plicní choroby, poruch imunity, osteoporózy, Alzheimerovy nemoci a dalších závažných chronických stavů. Podrobněji informuje o etiopatogenezi, rozvoji a multiorgánových následcích hyperlipoproteinemie, obezity, arteriální hypertenze, inzulinorezistence atd. Věnuje pozornost stavům snížené mobility, stárnutí a úloze neuropsychických, psychologických a sociálních faktorů. Součástí výuky je porozumění preventivním opatřením a kritériím hodnocení úspěšnosti různých preventivních a léčebných přístupů zahrnujících i metody tzv. alternativní medicíny.

Získané způsobilosti

Studenti mají rozvinuté teoretické vědomosti nutné pro pochopení a výkladu průběhu a diagnostiky hlavních urgentních poruch a nejčastějších medicínských stavů.

Literatura

http://pfyziol.upol.czNečas, E. a kol. (2013). Obecná patologická fyziologie. Praha Karolinum. Vokurka, M. Patofyziologie pro nelékařské směry. Praha: Univerzita Karlova v Praze, nakladatelství Karolinum, 2012. ISBN 978-80-246-2032-9.Silbernagl, S., Lang, F. Atlas patofyziologie člověka. Praha: Grada Publishing, 2001. ISBN 80-7165-968-3.Kaňková, K. a kol. Patologická fyziologie pro bakalářské studijní programy. Brno, 2003. http://portal.med.muni.cz/. http://portal.med.muni.cz/. http://www.pfyziol_mysl.upol.cz/. Klener, P. a kol. Vnitřní lékařství. Praha: Galén, 2006. ISBN 978-80-7262-430-0.Jelínková, H., Balík, M., Kubiš, P. Chlubnová, J. Vybrané kapitoly z patologické fyziologie. Praha: Karolinum UK, 2004.

Požadavky

Předpokladem pro udělení zápočtu a možnosti přistoupení ke zkoušce je úspěšné absolvování všech témat praktických cvičení a seminářů. Stoprocentní účast na seminářích a praktických cvičeních je nezbytnou podmínkou úspěšného absolvování oboru. Absence musí být omluvena a nahrazena. Náhradní semináře maximálně v rozsahu 1/3 povinné výuky povoluje a termín určuje vedoucí seminářů anebo přednosta ústavu.

Garant

prof. MUDr. Martin Petřek, CSc.

Vyučující

MUDr. Martin DobiašMUDr. Dagmar Riegrová, CSc.prof. MUDr. Jaroslav Veselý, CSc.