Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Etické a morál. problémy v por. a gyn. (PGY / R0031)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu PGY / R0031 - Etické a morál. problémy v por. a gyn., Lékařská fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Lékařská etika - úvod do problematiky, historie, etické kodexy, etické komise, lékařské vzdělávání. Reprodukční medicína, léčba sterility, dárcovství gamet, genetický výzkum. Práva ženy - otázky interrupcí, sterilizace, prenatální diagnostika a léčba, porod, šestinedělí. Etické problémy chirurgické péče, informovaný souhlas pacienta, sdělování pravdivé diagnosy. Péče o pacientku s onkologickým onemocněním, lidské potřeby a kvalita života, spolupráce s rodinou, otázky euthanasie, hnutí Hospic, smrt pacientka. Péče o pacienta nezletilého, psychiatricky nemocného, pacient s handicapem, zachování lékařského tajemství, respekt k pacientově individualitě. Etika lékařského výzkumu, morální odpovědnost pacientů za vlastní zdraví a způsob života, zdravotník jako pacient, syndrom vyhoření.

Získané způsobilosti

Po absolvování by student měl být schopen v rámci terapeutického přístupu k pacientům vnímat nemoc v širší souvislosti bio-psycho-sociálního kontextu a současně si být vědom důležitosti práce v týmu a péče o sebe sama.

Literatura

Haškovcová, H. Lékařská etika. Praha: Galén, 2002. ISBN 80-85824-54-X.Schmidbauer, W. Psychická úskalí pomáhajících profesí. Praha: Portál, 2000. ISBN 80-7178-312-9.Baštecký, Šavlík et al. Psychosomatická medicína. Praha: Grada Publishing, 1994.

Požadavky

Účast na výuce, tolerována je nejvýše 1 omluvená absence.

Garant

MUDr. PhDr. Lenka Hansmanová, Ph.D.