Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Gynecology and Obstetrics I (PGY / VA011)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu PGY / VA011 - Gynecology and Obstetrics I, Lékařská fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Sterilita a infertilita - dg., vyšetřovací metody, léčba. Asistovaná reprodukce. Anatomie a fyziologie ženských pohlavních orgánů. Fáze života ženy a její specifity. Klimakterium a HRT. Deviace rodidel. Základy urogynekologie. Dětská gynekologie. Základy gynekologické endokrinologie. Gynekologieké vyšetření: anamnéza, v zrcadlech, bimanuální, MOP, cytologie onkologická a hormonální, laboratorní vyšetření, sonografie. Záněty ženských pohlavních orgánů. Pohlavní nemoci, STD. Plánované rodičovství, přirozené metody, antikoncepce, umělé přerušení těhotenství, sterilizace. Menstruační cyklus, jeho poruchy. Dysfunkční krvácení. Gynekologická onkologie. Operační léčba v gynekologii, endoskopické miniinvazivní metody. Rizikové těhotenství I: Předčasný porod, hypotrofie plodu. Rizikové těhotenství II: Gestózy, Rh-inkompatibilita, diabetes mellitus, onemocnění jater a ledvin v těhotenství. Porodní patologie: porod koncem pánevním, abnormní rotace, deflexní polohy, asynklitismus, placenta praevia, abrupce, atonie, rpt. dělohy. Vícečetná těhotenství. Porodnické operace: obraty, SC, forceps, VEX. Fyziologické těhotenství - vznik, příznaky, diagnostika, výpočet TP, vyšetření těhotné, prenatální a předporodní péče, KTG, amnioskopie. Prenatální diagnostika vývojových vad, UZ v graviditě. Hodnocení a ošetření novorozence. Intenzivní péče o patologického novorozence. Akutní stavy v gynekologii a porodnictví, mimoděložní těhotenství. Šestinedělí: fyziologické změny, význam kojení, rooming-in, rehabilitace. Patologie šestinedělí - časné a pozdní krvácení, záněty, laktační psychóza.

Získané způsobilosti

Po absolvování výuky by student měl mít osvojené základní teoretické znalosti v odběru anamézy, provedení porodnického vyšetření a vedení spontánního fyziologického porodu, který je schopen prakticky odvést na výukovém porodnickém modelu. Dále ovládá zásady péče o ženu ve fyziologickém šestinedělí a teoreticky zná, jak řešit některé akutní stavy v porodnictví. Na modelech má osvojené gynekologické vyšetření včetně prevence, teoreticky ovládá zásady léčby zánětlivých gynekologických onemocnění. Má základní teoretické znalosti v oblastech plánovaného rodičovství a poruch plodnosti i řešení některých akutních stavů v gynekologii.

Literatura

Khan, K. S., Gupta, J. K., Mires, G. Core Clinical Cases in Obstetrics and Gynaecology. CRC Press, 2005. ISBN 978-0340816721.Chamberlain, G. V. P. Gynaecology by Ten Teachers. Hodder Arnold, 1995. ISBN 978-0340700839.Pilka, R. (2011). Gynecology. Olomouc: Palacký University. Procházka, M. (2011). Obstetrics. Olomouc: Palacký University. Chamberlain, G. V. P. Obstetrics by Ten Teachers. Hodder Arnold, 1995. ISBN 978-0340700884.Collins, S., Arulkumaran, S., Hayes, K., Jackson, S., Impey, L. Oxford Handbook of Obstetrics and Gynaecology. Oxford University Press, 2009. ISBN 978-0199227242.

Požadavky

Po absolvování výuky by studenti měli mít základní znalosti porodnického vyšetření, vedení spontánního porodu, vedení patologického těhotenství, porodu a šestinedělí, gynekologického vyšetření, léčby gynekologických onemocnění, gynekologické a porodnické operativy (teorie a základní praktické znalosti), asistování při gynekologických a porodnických operacích. Předmět má také za úkol seznámit studenty se zásadami komunikace s pacientem a jeho rodinou před prázdninovou praxí.

Garant

prof. MUDr. Radovan Pilka, Ph.D.

Vyučující

doc. MUDr. Jiří Dostál, Ph.D.prof. MUDr. Radovan Pilka, Ph.D.