Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Gynecology and Obstetrics II (PGY / VA012)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu PGY / VA012 - Gynecology and Obstetrics II, Lékařská fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Kurz rozvíjí praktické dovednosti. Studenti pracují pod vedením na porodním sále, gynekologickém oddělení, ambulanci i operačním sále. Studenti mají dostatečné znalosti o etických přístupech týkajících se specifik péče o pacientky oboru porodnictví a gynekologie.Výuka se soustřeďuje na řešení následujících klinických problémů:Normální těhotenství a běžné těhotenské komplikaceHypertenze v těhotenství, preeklampsie, gestační diabetes a tromboermbolické komplikace v těhotenstvíUltrazvuk v těhotenství - hodnocení ploduUltrazvuk v porodnictví a gynekologiipotrat a mimoděložní těhotenství, ukončení těhotenství, etikaSpontánní porodKomplikace během poroduFyziologické a patologické puerperiumReprodukční medicína, neplodnost a kontracepceInfekce v gynekologii, STDPoruchy menstruačního cyklu v období adolescence a ve fertilním věkuBenigní a maligní gynecologické tumoryBolesti břichaMočová inkontinenceKlimakterium a senium

Získané způsobilosti

Po absolvování výuky je student schopen se orientovat ve zdravotnické dokumentaci, pod vedením lékaře samostatně zpracovat příjem a propuštění pacientky, provádět vizitu na oddělení, ordinovat léčbu. Má prakticky osvojené své teoretické znalosti ve vedení fyziologického i rizikového porodu, v péči o těhotnou ženu i šestinedělku. Teoreticky ovládá řešení akutních stavů v porodnictví. Má osvojené základní gynekologické vyšetření, ovládá zásady léčby gynekologických onemocnění včetně onkogynekologie. Má základní teoretické znalosti v oblasti lidské reprodukce, urogynekologie, dětské gynekologie, problematiky klimakteria, postmenopauzy a senia. Teoreticky zvládají řešení akutních stavů v gynekologii. Zná základy gynekologické i porodnické operativy.

Literatura

Chamberlain, G. V. P. Gynaecology by Ten Teachers. Hodder Arnold, 1995. ISBN 978-0340700839.Pilka, R. (2011). Gynecology. Olomouc: Palacký University. Procházka, M. (2011). Obstetrics. Olomouc: Palacký University. Chamberlain, G. V. P. Obstetrics by Ten Teachers. Hodder Arnold, 1995. ISBN 978-0340700884.Collins, S., Arulkumaran, S., Hayes, K., Jackson, S., Impey, L. Oxford Handbook of Obstetrics and Gynaecology. Oxford University Press, 2009. ISBN 978-0199227242.

Požadavky

Po absolvování výuky by studenti měli mít základní znalosti porodnického vyšetření, vedení spontánního porodu, vedení patologického těhotenství, porodu a šestinedělí, gynekologického vyšetření, léčby gynekologických onemocnění, gynekologické a porodnické operativy (teorie a základní praktické znalosti), asistování při gynekologických a porodnických operacích. Předmět má také za úkol seznámit studenty se zásadami komunikace s pacientem a jeho rodinou.

Garant

prof. MUDr. Radovan Pilka, Ph.D.

Vyučující

doc. MUDr. Jiří Dostál, Ph.D.MUDr. Petr Dzvinčuk, Ph.D.MUDr. PhDr. Lenka Hansmanová, Ph.D.MUDr. Karel HumlMUDr. Lumír Kantor, Ph.D.prof. MUDr. Milan Kudela, CSc.MUDr. Veronika LattováMUDr. Radim Marekdoc. MUDr. Ivana Oborná, Ph.D.prof. MUDr. Radovan Pilka, Ph.D.doc. MUDr. Martin Procházka, Ph.D.MUDr. Martina Studničková, Ph.D.MUDr. Marie Turkovádoc. MUDr. Miroslav Větr, CSc.