Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Komunikace s pacientem v praxi 2 (PLE / VCA32)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu PLE / VCA32 - Komunikace s pacientem v praxi 2, Lékařská fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Zjištění zdravotních obtíží (chronické či akutní onemocnění, souběh chorob - není nutná přesná lékařská diagnóza, ale typ postižení). Zjištění praktických možností pro dodržování léčebného režimu (dieta, klid na lůžku, procházky aj.). Zjištění konkrétní ekonomické dostupnosti indikované léčby pro osloveného pacienta. Zjištění sociálního zázemí pro úspěšnost léčby (rodina, přátelé - počet sociálních kontaktů, osamělost). Zjištění možností pacienta, dané jeho osobností (vzdělání, inteligence, osobní návyky, preferované hodnoty, životní cíle). Zjištění compliance s lékařem a navržení možnosti zlepšení vzájemné spolupráce.

Získané způsobilosti

Po ukončení výuky budou studenti připravení ke komunikaci s nemocnými kteří špatně spolupracují nebo jsou hendikepováni. Budou schopni konfrontovat amanestické údaje s objektivním nálezem získaným jednoduchým fyzikálním vyšetřením, s dokumentací i s laboratorními nálezy.

Literatura

Linhartová, V. Praktická komunikace v medicíně. Praha: Grada Publishing, 2007. Vybíral, Z. Lži, polopravdy a pravda v lidské komunikaci. Praha: Portál, 2003. ISBN 80-7178-812-0.Možný, I. Sociologie rodiny. Praha: SLON, 2002. ISBN 80-86429-05-9.Janáčková, L., Weiss, P. Komunikace ve zdravotnické péči. Praha: Portál, 2008. Špatenková, N., Králová, J. Základní otázky komunikace. Praha: Galén, 2009.

Požadavky

Dvojice studentů absolvuje 2 návštěvy téhož pacienta v průběhu 1 měsíce (celkem 4 návštěvy za semestr u 2 pacientů). Kolokvium bude uděleno na základě odevzdání zpracováné kazuistiky pacienta s důrazem na psychické a sociální okolnosti choroby a léčby.

Garant

doc. PhDr. Mgr. Kateřina Ivanová, Ph.D.