Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Zdravý životní styl (PRL / VSK01)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu PRL / VSK01 - Zdravý životní styl, Lékařská fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:Úvod do studia předmětu v kontextu celého studia oboru, základní pojmy, zdraví, podpora zdraví, preventivní programy,základní filozofie zdravého životního stylu, přehled nejdůležitějšíchoblastí: zdravá výživa, pohybová aktivita, psychohygiena, reprodukční zdraví apod.Semináře:Pohybová aktivita jako součást zdravého životního stylu, možnosti prevence a sebeošetření onemocnění pohybového aparátu.Zdravé pracovní podmínky, preventivní péče o zdraví pracovníků, pracovnělékařské služby, prevence poškození zdraví z práce, programy podpory zdraví na pracovišti, edukace o zdravém životním stylu na pracovištích.Prevence závislosti na tabáku a na jiných návykových látkách, ostatních závislostí.Zdraví na cestách, prevence, očkování - druhy očkování.Cvičení:Základy praktické antropometrie, metodika měření antropometrických parametrů (výškové, délkové, šířkové, hloubkové, obvodové rozměry, měření kožních řas), antropometrický instrumentář.Praktické zvládnutí doporučeného ošetřovatelského postupu léčby závislosti na tabáku.

Získané způsobilosti

Po absolvování předmětu budou studenti umět sestavit a zejména realizovat program podpory zdraví v komunitě.

Literatura

Poradny zdravého životního stylu. SZÚ Praha. ISBN 80-7071-043-8.Prevence v primární péči. Doporučené postupy WHO. SZÚ Praha, 1997. ISBN 80-7071-107-8.MACHOVÁ,J., KUBÁTOVÁ,D. Výchova ke zdraví. Praha: Grada, 2009. ISBN 978-80-247-2715-8.

Požadavky

Absolvování přednášek, seminářů a cvičení, testznalostí.

Garant

doc. MUDr. Marie Nakládalová, Ph.D.

Vyučující

MUDr. Alena Borikovádoc. MUDr. Marie Nakládalová, Ph.D.MUDr. Helena Vildová, Ph.D.doc. PaedDr. Miroslav Kopecký, Ph.D.