Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Epidemiology (PVL / VA012)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu PVL / VA012 - Epidemiology, Lékařská fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Obsahem oboru je zejména v oblasti primární prevence poznat a posléze potlačit příčiny onemocnění a tím přispět ke snížení výskytu onemocnění infekční i neinfekční etiologie. Náplní výuky jsou semináře z epidemiologické metodologie: epidemiologické ukazatele, epidemiologické studie deskriptivní, analytické a intervenční a screening. Epidemiologie infekčních nemocí zahrnuje výuku epidemiologie nemocničních nákaz, epidemiologie respiračních nákaz virových a bakteriálních, imunizaci, aktuální epidemiologickou situaci ve výskytu infekčních nemocí, epidemiologii virových hepatitid, zoonóz přenosných na člověka, mizejících nákaz, AIDS, nově vznikajících nemocí, varioly, tetanu, akutních průjmových onemocnění a cestovní medicíny. V oblasti neinfekční epidemiologie je výuka zaměřena na epidemiologii nádorových, kardiovaskulárních a metabolických onemocnění, na epidemiologii nutriční, drogové závislosti a také na závažné faktory životního a pracovního prostředí.

Získané způsobilosti

Po skončení výuky by student měl být schopen uvědomit si význam populačního přístupu ke studiu nemocí a poruch zdraví v populaci, navrhnout design jednoduché epidemiologické studie; rozumět výsledkům výzkumu, publikovaným v lékařské literatuře; účastnit se prevence infekčních a neinfekčních nemocí v různých rovinách prevence.

Literatura

& Heyman, D. L. Control of communicable diseases manual. Washington: American Public Health Association, 2004. ISBN 0875530346.Greenberg, R. S., Daniels, S. R., Flanders, D. W., Eley, J. W., & Boring, J. R. Medical epidemiology. New York: McGraw-Hill, 2005. ISBN 0071416374.

Požadavky

Absolvování všech seminářů při aktivní účasti všech studentů.

Garant

doc. MUDr. Helena Kollárová, Ph.D.