Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Veř. zdravotnictví a zdrav. gramotnost (SOL / M0011)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu SOL / M0011 - Veř. zdravotnictví a zdrav. gramotnost, Lékařská fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Zdraví a jeho determinanty; Nerovnosti v e zdraví a péče o specifické skupiny; Systémy péče o zdraví a programy zaměřené na zdraví; Podpora a prevence zdraví, životní styl; Definice pojmu zdravotní gramotnost a význam zdravotní gramotnosti.

Získané způsobilosti

Porozumění systému zdravotní i zdravotnické péče, obecně i specificky v různých zemích. V rámci tohoto systému schopnost definovat základní principy ovlivňující prevenci, sociální determinanty, organizaci zdravotnické péče a péči o specifické skupiny obyvatelstva. Být schopen uplatňovat zvyšování zdravotní gramotnosti ve své zdravotnické praxi.

Literatura

Projekt Pomezí - texty k předmětu. Holčík, J. Systém péče o zdraví a zdravotní gramotnost. Brno: Masarykova univerzita, 2010. Janečková, H., Hnilicová, H. Úvod do veřejného zdravotnictví. Praha:Portál, 2009. ISBN 978-80-7367-592-9.Drbal, C. Česká zdravotní politika a její východiska. Praha: Galén, 2005. ISBN 80-7262-340-0.Holčík, J. , Koupilová, J. Sociální determinanty zdraví. Základní fakta a doporučení pro praxi v kontextu programu Zdravá města. In Časopis lékařů českých. Gladkij, I. Úvod do zdravotní politiky, ekonomiky a sociologie zdravotnictví. UP Olomouc, 2000. ISBN 80-7067-503-9.Ivanová, K. Základy etiky a organizační kultury v managementu zdravotnictví. Brno - NCONZO, 2006. ISBN 80-7013-442-9.Ivanová, K. Zdraví. In KALIBOVÁ, K., PAVLÍK, Z., VODÁKOVÁ, A. Demografie (nejen) pro demografy. Holčík, J. Zdravotní gramotnost a její role v péči o zdraví. Brno: MSD, 2009. Háva, P. Zdravotní politika. Ivanová. Životní styl a zdraví. In KUBÁTOVÁ, H. Životní způsob a jeho sociokulturní souvislosti v 21. stol. Olomouc: VUP, 2012.

Požadavky

Písemný test.Zpracování seminární práce (2 strany na téma Zdravotní gramotnost v ČR formou případové studie).Student je povinen pracovat se studijní oporou k předmětu po jejím zpřístupnění v e-learningovém prostředí EDIS (edis.upol.cz/fzv).

Garant

doc. PhDr. Mgr. Kateřina Ivanová, Ph.D.

Vyučující

doc. PhDr. Mgr. Kateřina Ivanová, Ph.D.