Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Zlepšování kvality (SOL / MA281)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu SOL / MA281 - Zlepšování kvality, Lékařská fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Cíli předmětu jsou: definovat hlavní cíle a rysy systému kvality poskytované zdravotní péče, definovat hlavní cíle a rysy systému kvality poskytované zdravotní péče, definovat předpoklady kvality zdravotní péče a parametry jejich prvků, vysvětlit možností měření kvality poskytované péče a pojmy standardů kvality a indikátorů kvality, rozpoznávat determinanty implementace systému kvality zdravotní péče, nahlížet zlepšování kvality jako řízení procesů, vysvětlit zásady soustavného zlepšování a kontroly kvality, objasnit úlohy vrcholového, středního a liniového managementu při implementaci a řízení kvality, diagnostikovat kvalitu a nekvalitu činností a funkcí zdravotnických zařízení, chápat zásady implementace managementu zlepšování kvality zdravotní péče, seznámit se s nástroji kontroly, měření a zlepšování kvality ve zdravotnictví, ozřejmit potřeby změny kultury instituce na zlepšování kvality poskytované péče, seznámit s metodami a principy auditu, certifikace a akreditace zdravotnických zařízení, objasnit metody řízení a předcházení rizik při poskytování zdravotní péče a pobytu ve zdravotnických zařízeních.

Získané způsobilosti

Student bude po absolvování schopen: uvědomit si potřebu soustavného zlepšování kvality péče a řízení rizik ve zdravotnických zařízeních, schopen definovat kvalitu zdravotní péče a chápat metody jejího zlepšování a hodnocení, včetně prevence a hlášení závažných rizik, schopen rozpoznat základní metodické postupy implementace a kontroly kvality formou akreditace a certifikace zdravotnických činností a zařízení, schopen pochopit hlavní příčiny nežádoucích událostí ve zdravotní péči, ambulantní i ústavní, medicínské, ošetřovatelské i podpůrné, pochopit a vysvětlit úlohu řídících pracovníků na jednotlivých úrovních při zlepšování kvality a bezpečnosti poskytované zdravotní péče.

Literatura

Gladkij, I. a kol. Kvalita zdravotní péče a metody jejího soustavného zvyšování. Brno: IDVPZ, 1999. Gladkij, I. a kol. Management ve zdravotnictví. Brno - Computer Press, 2003. ISBN 80-7226-996-8.Národní akreditační standardy SAK. Vybrané články v časopise Zdravotnictví v ČR.

Požadavky

Aktivní účast na seminářích, písemné zpracování zadaného aktuálního tématu.

Garant

doc. PhDr. Mgr. Kateřina Ivanová, Ph.D.