Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Zdravotnické instituce (SOL / MB011)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu SOL / MB011 - Zdravotnické instituce, Lékařská fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Poslání institucí, jejich funkce pro soustavu zdravotnictví a pro společnost. Standardní a specifické činnosti zdravotnických institucí. Instituce a jejich síť. Poslání a cíle institucí, jejich strategie, plánování a cesty k realizaci cílů. Instituce a vlastnictví. Práva a povinnosti vlastníků, manažerů a ostatních zaměstnanců. Velké zdravotnické instituce. Složitost jejich organizace. Úkoly a odpovědnost managementu. Organizace institucí. Cyklus funkcí řízení. Systém řízení zdravotnických institucí. Vnitřní hierarchie a úrovně řízení. Typologie zdravotnických zařízení ambulantních a lůžkových. Rozdílnost institucí státních a nestátních, instituce hospodářské, rozpočtové a jiné.

Získané způsobilosti

Student bude po absolvování schopen: detailní orientace v institucionální struktuře zdravotnictví v České republice, identifikace právních a ekonomických vazeb mezi institucemi ve zdravotnictví v ČR, srovnání zdravotnických institucí na základě jejich typologie, postavení v systému zdravotnictví, kapacitních a výkonnostních ukazatelů, rozlišení různých právních forem vlastnictví zdravotnických institucí a z nich plynoucí rozdílnosti při jejich efektivní správě, organizaci a řízení a efektivní práce s daty o institucích s důrazem na zdravotnictví.

Literatura

Gladkij, I. a kol. Management ve zdravotnictví. Brno - Computer Press, 2003. ISBN 80-7226-996-8.materiály z výuky. Papeš, Z., Ulrich. M. Zdravotnická ekonomika. Olomouc: VUP, 2002. Časopis Zdravotnictví v České republice. Zdravotnické ročenky České republiky, ÚZIS ČR (www.uzis.cz).

Požadavky

K zápočtu: aktivní absolvování seminářů v souladu se Studijním a zkušebním řádem Univerzity Palackého v Olomouci.Ke zkoušce: znalost obsahu předmětu podle stanovených otázek ke zkoušce (cca 22 otázek); student si vylosuje 2 otázky.

Garant

doc. PhDr. Mgr. Kateřina Ivanová, Ph.D.