Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Zdravotní politika a zdravot. systémy (SOL / ORK11)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu SOL / ORK11 - Zdravotní politika a zdravot. systémy, Lékařská fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Úloha veřejného zdravotnictví a sociálního lékařství. Pojmy zdraví a nemoc, kauzalita v medicíně. Sociální determinatny zdraví.Politika, veřejná politika a sociální politika. Zdravotní politika jako součást sociální politiky státu. Význam společenské regulace a solidarity.Zdravotní politika, její význam, hlavní cíle a problémy. Tvorba koncepce zdravotní politiky a základní legislativa.Management kvality zdravotnické péče.Zdravotní stav obyvatel jako základ pro určení hlavních směrů zdravotní politiky.Analýza systémů zdravotní péče.Mezinárodní srovnání a typologie zdravotnických systémů.Zdravotnické instituce, vyhodnocování činností zdravotnických institucí a výsledků zdravotní péče. Vyhodnocování statistických dat ve zdravotnictví.

Získané způsobilosti

Student, studentka bude schopna:- vysvětlit význam a působení zdravotní politiky v konkrétních zdravotnických systémech.- srovnat zdravotnické systémy v mezinárodním měřítku- objasnit výsledky zdravotní péče pomocí indikátorů zdravotnické péče.- definovat kvalitu, efektivitu, bezpečnost zdravotnické péče- podílet se na kontinuálním zvyšování kvality a bezpečnosti ošetřovatelské péče

Literatura

Drbal, C. Česká zdravotní politika a její východiska. Praha: Galén, 2005. ISBN 80-7262-340-0.Gladkij, I. a kol. Management ve zdravotnictví. Brno - Computer Press, 2003. ISBN 80-7226-996-8.Holčík, J. Systém péče o zdraví a zdravotní gramotnost. Brno: Masarykova univerzita, 2010. Janečková, H., Hnilicová, H. Úvod do veřejného zdravotnictví. Praha:Portál, 2009. Vybrané články v časopise Zdravotnictví ČR. Ivanová, K. Základy etiky a organizační kultury v managementu zdravotnictví. Brno - NCONZO, 2006. ISBN 80-7013-442-9.Holčík, J. Zdravotní gramotnost a její role v péči o zdraví. Brno: MSD, 2009. Gladkij, I., Strnad, L. Zdravotní politika - Zdraví - Zdravotnictví. Olomouc: VUP, 2002. ISBN 80-244-0500-8.

Požadavky

Aktivní absolvování seminářů, dobré teoretické znalosti a schopnost jejich aplikace v oblasti ošetřovatelství.

Garant

doc. PhDr. Mgr. Kateřina Ivanová, Ph.D.

Vyučující

doc. PhDr. Mgr. Kateřina Ivanová, Ph.D.Mgr. Jiří Vévoda, Ph.D.