Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Sociologie rodiny (SOL / PKB31)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu SOL / PKB31 - Sociologie rodiny, Lékařská fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Historie rodiny, rodina jako článek nesmírně staré posloupnosti. Zákonitosti rodiny. Poslání rodiny. Struktura rodinných funkcí. Rodina a společnost Socializace. Potřeby, zájmy, postoje, motivace, hodnoty z pohledu sociologa. Sociální status, sociální aktivita rodiny. Stabilní a nestabilní rodina.Rozvod jako společenský jev. Symptomy krize rodiny. Zaměstnaná žena a rodina. Manželské problémy rodiny. Sexuální a citový vztah v manželství. Formování rodiny a její vliv na jednotlivce.

Získané způsobilosti

Studen by měl být schopen reflektovat různorodost způsobů lidského soužití, znát trendy ve vývoji rodinného života zejména v ČR.

Literatura

Možný, I. Rodina a společnost. Praha, 2008. ISBN 978-80-86429-87-8.Sirovátka, Hora. Rodina, děti a zaměstnání v české společnosti. Brno: Albert, 2008. ISBN 978-80-7326-140-3.MATOUŠEK, O. Rodina jako instituce a vztahová síť. Praha : Slon, 1993. ISBN 80-901424-7-8.Možný, I. Sociologie rodiny. Praha: SLON, 2002. ISBN 80-86429-05-9.Mansfeldová, Z., Tuček, M. Současná česká společnost. Sociologické studie. Praha: SOÚ AV ČR, 2002. Učební texty připravené vyučující. Zákon o rodině.

Požadavky

Absolvování seminářů a praktických cvičení, aktivní účast.

Garant

doc. PhDr. Mgr. Kateřina Ivanová, Ph.D.

Vyučující

doc. PhDr. Mgr. Kateřina Ivanová, Ph.D.Mgr. Ivana Olecká