Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Konzervační zubní lékařství 1 (ST1 / ZUB36)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ST1 / ZUB36 - Konzervační zubní lékařství 1, Lékařská fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

V rámci předmětu je probírána problematika kazu blízkého zubní dřeni a kazu do dřeně penetrujícího, diagnostika, možnosti ošetření a komplikace v klinické praxi. Student je seznámen se základními stavy zubní dřeně v klinické praxi (hyperémie zubní dřeně, počínající akutní zánět zubní dřeně, pulpitis, nekróza a gangréna zubní dřeně), jejich příčinami a projevy. Prakticky je procvičován je vyšetřovací algoritmus, diagnostika a metody ošetření. Dalším tématem, kterému se v rámci předmětu věnuje pozornost, je problematika akutních a chronických onemocnění periodoncia. Rozebírána je etiologie, klinický průběh, zásady vyšetření a základní terapeutické postupy u těchto onemocnění. Student se učí základům diferenciální diagnostiky bolesti odontogenního původu a dostane informace o syndromu rozlomeného zubu. Probírány jsou otázky metastatické oportunní infekce v zubním lékařství a orální mikroorganismy a jejich distanční působení.

Získané způsobilosti

Student získá teoretické znalosti z oblasti diagnostiky a terapie základních akutních a chronických stavů v endodoncii. V předmětu je rovněž probírána problematika ošetření kazu blízkého zubní dřeni a kazu do dřeně penetrujícího. Student je seznámen se základy diferenciální diagnostiky bolesti odontogenního původu v konzervačním zubním lékařství. V praktické výuce jsou získávány zkušenosti z oblasti endodoncie a opakovány a zdokonalovány dovednosti z oblasti kariologie. Student samostatně vyšetřuje a ošetřuje pacienta s dentinovou bolestí, pulpalgií a akutními a chronickými onemocněními periodoncia dřeňového původu.

Literatura

Stejskalová, J. a kol. Konzervační zubní lékařství. Praha: Galén, 2008. ISBN 978-80-7262-540-6.Heymann, H. O., Swift, E. J., Ritter, A. V. Sturdevant´s Art and Science of Operative Dentistry. Mosby, 2012. ISBN 978-0323083331.Hellwig, E., Klimek, J., Attin, T. Záchovná stomatologie a parodontologie. Praha: Grada, 1999. ISBN 80-247-0311-4.Peřinka, L., Bartůšková, Š., Záhlavová, E. Základy klinické endodoncie. Praha: Art D - Grafický ateliér Černý, 2009. ISBN 978-80-903876-8-3.

Požadavky

100% účast na praktických cvičeních, prověrka znalostí ústním přezkoušením

Garant

doc. MUDr. Jitka Stejskalová, CSc.

Vyučující

MDDr. Veronika CahováMDDr. Iva ČernáMUDr. Ľuboš Harvan, Ph.D.Dr. Yulia Morozova, Ph.D.doc. MUDr. Jitka Stejskalová, CSc.MUDr. Zdeňka Zapletalová, Ph.D.MUDr. Jarmila Badalová