Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Specifické problémy ošetřování zubů dětí (ST1 / ZUB61)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ST1 / ZUB61 - Specifické problémy ošetřování zubů dětí, Lékařská fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Dítě jako pacient v zubní ordinaci. Psychologie dítěte. Sociální zralost a učení. Osobnostní zvláštnosti. Vliv prostředí. Strach a úzkost. Souhlas se zubním ošetřením. Plán postupu při ošetřování. Bolest. Definice bolesti. Theorie bolesti. Percepce: Proč a jaké jsou zážitky. Emotionální vlivy percepce bolesti. Dítě a bolest. Behaviorální techniky. Krátko a dlouhodobé techniky. Zhodnocení behaviorálních technik. Ovlivňování bolesti a anxiety. Inhalace kysličníku dusíku. Sedace při vědomí a hluboká sedace. Premedikace. Lokální anestezie. Celková anestezie.

Získané způsobilosti

Aplikace psychologických znalostí a praktických dovedností pro uklidnění pacienta, vytvoření atmosféry důvěry a aktivní spolupráce v péči o orální zdraví v rámci běžné stomatologické péče.

Literatura

Mareš, J. Dítě a bolest (kap. 10). Praha: Grada, 1997. ISBN 80-7169-267-0.Hozák, R., Pálka, J. Komunikace lékařů a zdravotníků s handicapovanými pacienty. Komunikační strategie. Videokazeta. Praha: Avideo, 2000. Nováková, K. a kol. Stomatologická péče o hendikepované pacienty. Olomouc: Univerzita Palackého v Olomouci, 2008. ISBN 978-80-244-2008-0.Špatenková, N., Králová, J. Základní otázky komunikace: komunikace (nejen) pro sestry. Praha: Galén, 2009. ISBN 978-80-7262-599-4.Novosad, L., Machartová, Z. Základy komunikace se zdravotně postiženými pacienty. Liberec: Tulipán, 2009.

Požadavky

100% účast

Garant

doc. MUDr. Květoslava Nováková, CSc.

Vyučující

doc. MUDr. Květoslava Nováková, CSc.