Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Orální chirurgie 3 (UCH / ZUA32)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UCH / ZUA32 - Orální chirurgie 3, Lékařská fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Komplikace v dentoalveolární chirurgii. Základy preprotetické chirurgie. Onemocnění čelistního kloubu - klasifikace, diagnostika, možnosti terapie. Bolest v orofaciální oblasti, onemocnění obličejových nervů. Rozštěpy rtů a čelistí a jejich vliv na vývoj skeletu, korekce pozdních následků. Chirurgie čelistních anomálií.

Získané způsobilosti

Aplikace injekční anestézie, extrakce zubů pod dohledem vyučujícího. Řešení jednoduchých extrakčních a poextrakčních komplikací. Orientace v problematice cyst v orofaciální oblasti, v diagnostice onemocnění slinných žláz a indikacích v preprotetické chirurgii. Orientace v problematice onemocnění mízních uzlin obličeje a krku.

Literatura

Machálka, M. Chirurgie dolních zubů moudrosti. Praha: Grada Publishing, 2003. ISBN 80-247-0605-9.Klepáček, I. a kol. Klinická anatomie ve stomatologii. Praha: Grada Publishing, 2001. ISBN 80-7169-770-2.Malínský, J., Malínská, J., Michalíková, Z. Morfologie orofaciálního systému pro studenty zubního lékařství. Olomouc: Univerzita Palackého v Olomouci, 2005. ISBN 80-244-1062-1.Pazdera, J., Marek, O. Neodkladné situace ve stomatologii. Praha: Grada, 2005. ISBN 80-247-0622-9.Pazdera, J. Základy ústní a čelistní chirurgie. Olomouc: Univerzita Palackého v Olomouci, 2013. ISBN 978-80-244-3466-7.

Požadavky

Předpokladem řádného absolvování semestru je 100% účast, dobré teoretické znalosti před praktickým cvičením a splnění praktických předpokladů semestru. Součástí aktivní účasti na praktických cvičeních je: zvládnutí techniky infiltrační anestézie, samostatné provedení svodné anestézie na foramen mandibulae, samostatné provedení jednoduché extrakce 3 zubů.

Garant

prof. MUDr. Jindřich Pazdera, CSc.

Vyučující

MUDr. Vladislav Moťkaprof. MUDr. Jindřich Pazdera, CSc.MUDr. Dagmar Hanáková, Ph.D.MDDr. David KrálMUDr. Vladislav Moťka