Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Orální chirurgie 3 (UCH / ZUB32)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UCH / ZUB32 - Orální chirurgie 3, Lékařská fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Úvod do ústní, čelistní a obličejové onkologie. Benigní nádory - diagnostika a terapie. Nepravé nádory, preblastomatózy. Maligní nádory v orofaciální oblasti - diagnostika, možnosti terapie. Odontogenní nádory, nádory slinných žláz. Onkologická prevence a dispenzarizace v zubním lékařství. Vedlejší účinky komplexní onkologické terapie na tkáně ústní dutiny. Úloha zubního lékaře v komplexní péči o onkologického pacienta.

Získané způsobilosti

Vyšetření onkologického pacienta, diagnostika nádorů v orofaciální oblasti. Znalost vyvolávajících faktorů maligní nádorové choroby, orientace v moderních léčebných metodách využívaných v orofaciální onkologii. Znalost principů onkologické prevence a dispenzarizace.

Literatura

Machálka, M. Chirurgie dolních zubů moudrosti. Praha: Grada Publishing, 2003. ISBN 80-247-0605-9.Klepáček, I. a kol. Klinická anatomie ve stomatologii. Praha: Grada Publishing, 2001. ISBN 80-7169-770-2.Malínský, J., Malínská, J., Michalíková, Z. Morfologie orofaciálního systému pro studenty zubního lékařství. Olomouc: Univerzita Palackého v Olomouci, 2005. ISBN 80-244-1062-1.Mazánek, J., Toman, J. Nádory úst a obličeje. Praha: Avicenum, 1982. Pazdera, J., Marek, O. Neodkladné situace ve stomatologii. Praha: Grada, 2005. ISBN 80-247-0622-9.Pazdera, J. Základy ústní a čelistní chirurgie. Olomouc: Univerzita Palackého v Olomouci, 2013. ISBN 978-80-244-3466-7.

Požadavky

Předpokladem řádného absolvování praktické výuky semestru je 100 % účast na praktických cvičeních, dobré teoretické znalosti před praktickým cvičením a splnění praktických předpokladů semestru. Součástí aktivní účasti na praktických cvičeních je: zvládnutí techniky infiltrační anestézie, samostatné provedení svodné anestézie na foramen mandibulae, samostatné provedení jednoduché extrakce 3 zubů.

Garant

prof. MUDr. Jindřich Pazdera, CSc.

Vyučující

MUDr. Petr HeinzMUDr. Vladislav Moťkaprof. MUDr. Jindřich Pazdera, CSc.MUDr. Dagmar Hanáková, Ph.D.MDDr. David KrálMUDr. Vladislav Moťka