Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do adiktologie (ODV / ADIKT)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ODV / ADIKT - Úvod do adiktologie, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Vzdělávací program obsahuje:1. Úvod do dané problematiky, seznámení s cíli, s časovým harmonogramem a požadavky lektorky, reflexe očekávání účastníků vzdělávacího programu.2. Rozdělení a účinky návykových látek.3. Dynamika rozvoje závislosti na návykových látkách.4. Modely závislostí na návykových látkách.5. Rizika a škodlivé důsledky užívání návykových látek.6. Drogová politika státu.7. Systém péče o klienta se závislostí.8. Současné trendy v adiktologii.9. Závěr kurzu - rekapitulace, hodnocení, reflexe.

Získané způsobilosti

Po absolvování vzdělávacího programu účastník bude seznámen se základní problematikou alkoholových a nealkoholových návykových látek a závislostí, bude seznámen s nerozšířenějšími návykovými látkami užívanými v ČR i s dynamikou rozvoje závislosti a také se systémem péče o uživatele návykových látek v ČR, bude se orientovat v aktuálních poznatcích, trendech a výzkumech v oboru bude teoreticky vybaven při práci s klienty se závislostí a bude jim moci poskytnout základní informace a intervence, popřípadě odkázat na příslušné navazující služby.

Literatura

Časopis Adiktologie. KALINA, Kamil. Drogy a drogové závislosti: mezioborový přístup. Praha: Úřad vlády České republiky, 2003. ISBN 80-86734-05-61.KALINA, Kamil. Základy klinické adiktologie. Praha: Grada, 2008. ISBN 978-80-247-1411-0.

Požadavky

Získané znalosti a dovednosti účastníků budou ověřovány výstupním testem. Účastníci se budou moci připravovat na základě všech znalostí a dovedností, které během realizace programu získají, a rovněž budou moci využít individuálních konzultací s lektorkou. Účastníkům bude uděleno osvědčení o jeho absolvování za předpokladu, že splní požadavek min. 90 % účasti na jeho realizaci a uspějí u výstupního testu na konci vzdělávacího programu.Dále se po účastnících bude vyžadovat, aby se aktivně podíleli na konkrétních praktických úkolech během realizace programu. V neposlední řadě budou účastníci požádáni o reflexi získaných znalostí a dovedností.V případě, že účastník neuspěje u výstupního testu, bude mu nabídnut druhý opravný termín zkoušky. Nedostaví-li se na opravný určený termín zkoušky, bude ze vzdělávacího programu vyřazen. V případě, že účastník nesplní min. 90% účast, nebude mu vystaveno osvědčení.

Garant

PhDr. Jiří Pospíšil, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Kateřina Andrlová