Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Agrese a agresivita u dětí a mládeže (ODV / AGRES)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ODV / AGRES - Agrese a agresivita u dětí a mládeže, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Program obsahuje:Úvod: Úvod do problematiky, seznámení s cíli, s časovým harmonogramem a požadavky lektorky. Reflexe očekávání účastníků vzdělávacího programu.1. Rozdělení agrese x agresivita.2. Moyerova klasifikace agresí.3. Predátorská agrese.4. Agrese mezi samci nebo samicemi.5. Dráždivá agrese.6. Agrese vyvolaná strachem.7. Rodičovská agrese.8. Agrese jako obrana teritoria.9. Příčiny zvýšeného výskytu agrese u dětí a mládeže.Závěr kurzu: Rekapitulace, hodnocení, reflexe.

Získané způsobilosti

Po absolvování vzdělávacího programu účastník bude seznámen se základními pojmy v dané problematice; bude schopen rozlišovat mezi variantami agresivního chování u dětí a mládeže a jejich příčinami (vliv dědičnosti, prostředí rodinného a společenského, apod.); rozpozná spouštěče agresivního chování, kdy i učitel může být zdrojem agresivity; dokáže správně určit druh agrese a adekvátně se chovat v situacích, kdy řeší agresivní chování dítěte či mladistvého; porozumí otázce agresivity a trestu, tj. způsoby a formy trestání, pravidla při používání trestu; dokáže využít své poznatky k alternativnímu řešení agresivního chování, např. práce s tělem u agresivního jedince.

Literatura

MARTÍNEK, Z. Agresivita a kriminalita školní mládeže. Praha: Grada, 2009. ISBN 80-247-2310-7.KOLÁŘ, M. Bolest šikanování. Praha, 2001. ISBN 80-7178-513-X.KOUKOLÍK,F., DRTILOVÁ,J. Zlo na každý den. Praha: Galén, 2001. ISBN 80-7262-088-6.

Požadavky

Získané znalosti a dovednosti účastníků budou ověřovány prostřednictvím pohovoru. Požadavky kladené na účastníka vzdělávacího programu, aby uspěl, budou specifikovány v úvodní části. Účastníci se budou moci připravovat na základě všech znalostí a dovedností, které během realizace programu získají.Účastníkům bude uděleno osvědčení o jeho absolvování za předpokladu, že splní požadavek min. 90 % účasti na jeho realizaci a uspějí u pohovoru na konci vzdělávacího programu.

Garant

PhDr. Jiří Pospíšil, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Jiří Pospíšil, Ph.D.