Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Informační a rešeržní databázové zdroje (ODV / IRDZ)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ODV / IRDZ - Informační a rešeržní databázové zdroje, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

K hlavním tematickým okruhům kurzu se řadí:- orientace v elektronických informačních zdrojích, ve vyhledávacích nástrojích internetu, v digitálních sbírkách odborných informací, v knihovních katalozích;- práce s odbornými databázemi, které nabízí UP, ukládání a exportování informací;- práce s osobní bibliografickou databází a využití nadstavbových funkcí databází;- používání digitálního repozitáře a repozitáře pro šedou literaturu;- orientace v problematice publikační činnosti, vytváření citačních analýz a autorskoprávní problematika;- seznámení se s oborově orientovanými databázemi použitelnými v praxi.

Získané způsobilosti

Absolvent po ukončení kurzu dokáže pochopit základní terminologii, bude schopen formulovat rešeršní dotazy a bude schopen zvolit správné rešeršní strategie. Bude schopen využít možností knihovních katalogů, efektivně vyhledávat na Internetu, hledat v knihovních katalozích, pracovat s odbornými databázemi, které UP nabízí, dále ukládat a exportovat informace, pracovat s osobní bibliografickou databází a bude schopen využít nadstavbových funkcí databází. Rovněž si osvojí práci s citačními softwary.

Literatura

SKLENÁK, Vilém. Data, informace, znalosti a Internet. Praha: C.H.Beck, 2001. ISBN 80-7179-409-0.SEDLÁČKOVÁ, Beáta. Dokumentografie. Část 1, Typologie dokumentů. Opava: Slezská univerzita, 1993. ISBN 80-901581-2-9.SEDLÁČKOVÁ, Beáta a Eva MARVANOVÁ. Dokumentová komunikace: studijní texty. Praha: Národní knihovna ČR, 2007. ISBN 978-80-7050-535-9.VYMĚTAL, Jan. Informační zdroje v odborné literatuře. Praha: Wolters Kluwer Česká republika, 2010. ISBN 978-80-7357-520-5.SLEZÁKOVÁ, Ludmila. Jak pracovat s elektronickými informačními zdroji přístupnými na Univerzitě Palackého v Olomouci se zaměřením na společenskovědní a humanitní databáze. Olomouc: Univerzita Palackého, 2005. ISBN 80-244-1309-4.TKAČÍKOVÁ, Daniela. Nástroje pro účinné vyhledávání informací. Ostrava: Vysoká škola báňská-Technická univerzita Ostrava, 2010. ISBN 978-80-248-2156-6.MAKULOVÁ, Soňa. Vyhľadávanie informácií v internete: problémy, východická, postupy. Bratislava: EL&T, 2002. ISBN 80-88812-16-X.

Požadavky

K absolvování kurzu je zapotřebí úspěšně projít 3 testy a vypracovat 1 domácí úkol střední obtížnosti. Po absolvování kurzu získá akademický pracovník osvědčení o úspěšném ukončení.Účastník je povinen pracovat se studijní oporou k předmětu po jejím zpřístupnění v e-learningovém prostředí EDIS (edis.upol.cz).

Garant

PhDr. Zuzana Kelnarová

Vyučující

Mgr. Romana ApplováPhDr. Irena DaubnerováMgr. Hana FrycováPhDr. Zuzana KelnarováMgr. Jiří MazalMgr. Sylvie SommerováBc. Marie Sýkorová