Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Koordinátor informačních technologií (ODV / KIT)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ODV / KIT - Koordinátor informačních technologií, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Obsah kurzu Koordinátor informačních technologií:1. Úvod do studia (charakteristika rekvalifikace oboru, organizace, povinnosti, výstupy).2. Zpracování textů, tabulek a prezentací (programy Microsoft Office, vytvoření teoreticko-praktické báze poznatků, využití výše uvedených aplikací pro vytvoření prací a programů).3. Hardwarová a softwarová konfigurace PC (problematika stavby a konfigurování osobních počítačů a to jak hardwarové tak i softwarové, osvojení dovedností při stavbě PC, instalace a konfigurace ovladačů pro jednotlivá zařízení, instalace a konfigurace operačních systémů a uživatelských aplikací, konfigurace počítače pro práci v síti).4. Technologie počítačových sítí (problematika sítí s akcentem, na aplikaci, vytvoření teoretické báze poznatků do praktické aplikace, internetová komunikace a sdílení počítačových sítí, vrstvová architektura, model klient - server, síťová etika, pravidla provozu, přístupové metody, integrace prostředí, nastavení vzdálené komunikace, technologie severů, přenosová media, integrita a důvěrnost přenosů dat, služby sdílení zdrojů, přenosy souborů, protokoly umožňující provozování základních služeb internetu, prostředky pro přenos textové, zvukové a obrazové informace v prostředí firemního informačního systému se zaměřením na moderní bezdrátové technologie, možnosti rozšiřování síťových struktur podnikových a firemních sítí na základě rádiových a optických pojítek, možností využití bezdrátových přenosů pro mobilní zařízení).5. Databázové systémy (použití a využití softwarových aplikací spolupracujících s databázemi, struktura, uspořádání a provoz databázových systémů s možností vyhledávání informací s jednotlivými softwarovými produkty pro vytváření, úpravu a distribuci databázových systémů, jazyk SQL, zaměření na využití databázových systémů v podnikové sféře s přímou vazbou na jejich vizualizaci).6. Tvorba a správa webu + PHP (algoritmizace obecných úloh a postupů, typy programovacích jazyků a prostředí, základní principy komunikace v síti Internet, poznávání a používání jazyka HTML, rozšíření na jazyk DHTML, skriptovací jazyk JAVA SCRIPT, skriptovací jazyk PHP, implementace www stránky).7. IT Management (základy IT managementu, rizika IT managementu, personalistika a lidské zdroje, komunikace a media).8. BOZP (bezpečnost práce na pracovišti, protipožární ochrana, pracovní úrazy, evidence).

Získané způsobilosti

Účastník po absolvování kurzu je schopen koordinovat správu a provoz počítačových místností a učeben v malých a středních podnicích, popřípadě podnikat v oblasti IT. Zabezpečí dodržování bezpečnosti práce a požární ochranu.

Literatura

KRČMÁŘ, Petr. Linux: postavte si počítačovou síť. Praha: Grada, 2008. ISBN 978-80-247-1290-1.ODOM, Wendell. Počítačové sítě bez předchozích znalostí. Brno: CP Books, 2005. ISBN 80-251-0538-5.HORÁK, Jaroslav a KERŠLÁGER, Milan. Počítačové sítě pro začínající správce. Brno: Computer Press, 2011. ISBN 978-80-251-3176-3.DOMES, Martin a Bernd ÖGGL. Tvorba WWW stránek pro úplné začátečníky: výukový kurz webového vývojáře. Brno: Computer Press, 2008. ISBN 978-802-5121-603.GILMORE, W. J. Velká kniha PHP 5 a MySQL: kompendium znalostí pro začátečníky i profesionály. Brno: Zoner Press, 2011. ISBN 978-80-7413-163-9.LACKO, Ľuboslav. 1001 tipů a triků pro SQL. Brno: Computer Press, 2011. ISBN 978-80-251-3010-0.

Požadavky

K úspěšnému absolvování kurzu je potřebné, aby účastník zpracoval případovou studii v rozsahu 4 stran, kterou předloží a obhájí u závěrečné zkoušky. Závěrečná zkouška je složena ze dvou částí.První část je písemná a vědomosti uchazeče jsou ověřovány prostřednictvím testu v rozsahu 45 otázek v délce trvání 45 minut. Druhá část je ústní a účastník obhajuje případovou studii v délce trvání 15 minut. Uchazeč je hodnocen tříčlennou komisí. Uchazeč prospěje v případě, že u závěrečné zkoušky splní alespoň 75 % z požadovaných znalostí. Uchazeči, který při prvním pokusu u závěrečné zkoušky neuspěje, je dána možnost ji jednou opakovat, a to nejdříve měsíc po neúspěšném prvním pokusu.

Garant

PhDr. Jiří Pospíšil, Ph.D.