Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Kom. s osobami se zdravotním postižením (ODV / KZP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ODV / KZP - Kom. s osobami se zdravotním postižením, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Vzdělávací program obsahuje:1. Základní uvedení do problematiky komunikace s jedinci se zdravotním postižením, seznámení s cíli, s časovým harmonogramem, obsahem a požadavky lektorky. Reflexe očekávání účastníků vzdělávacího programu.2. Komunikace - obecné zásady a jejich aplikace v praxi.3. Specifika jedinců se zdravotním postižením a vliv těchto specifik na komunikaci.4. Závěr kurzu - shrnutí problematiky a rozbor ukázky konkrétní komunikační situace na základě získaných znalostí a dovedností. Rekapitulace, hodnocení, reflexe.

Získané způsobilosti

Po absolvování účastník bude znát zásady poskytování bezpečné první pomoci, bude rozumět pravidlům poskytování první pomoci, bude schopen adekvátně reagovat na situaci ohrožující zdraví, bude schopen poskytnout první pomoc nejen v modelové situaci, ale především při výkonu svého povolání dle zákona 108/2006 Sb., o sociálních službách.

Literatura

SLOWÍK, Josef. Komunikace s lidmi s postižením. Praha: Portál, 2010. ISBN 978-80-7367-691-9.VITÁSKOVÁ, Kateřina. Manuál základních postupů jednání při kontaktu s osobami se specifickými vzdělávacími potřebami. Olomouc: Univerzita Palackého v Olomouci, 2007. ISBN 978-80-244-1633-5.WATZLAWICK, Paul, BAVELAS, Janet Beavin a JACKSON, Don D. Pragmatika lidské komunikace: interakční vzorce, patologie a paradoxy. Brno: Newton Books, 2011. ISBN 978-80-87325-00-1.POTMĚŠILOVÁ, Petra et al. Speciální pedagogika nejen pro sociální pedagogy. Praha: Parta, 2013. ISBN 978-80-7320-179-1.

Požadavky

Získané znalosti a dovednosti účastníků budou ověřovány praktickou zkouškou, která bude zahrnovat rozbor krátké ukázky konkrétní komunikační situace. Účastníci se budou moci připravovat na základě všech znalostí a dovedností, které během realizace programu získají, a rovněž budou moci využít individuálních konzultací s lektorkou. Účastníkům bude uděleno osvědčení o jeho absolvování za předpokladu, že splní požadavek 100 % účasti na jeho realizaci a uspějí u praktické zkoušky na konci vzdělávacího programu.Dále se po účastnících bude vyžadovat, aby se aktivně podíleli na konkrétních praktických úkolech během realizace programu (za účelem identifikace vlastních multikulturních dovedností, vlastních předsudků apod.). V neposlední řadě budou účastníci požádáni o reflexi získaných znalostí a dovedností.V případě, že účastník neuspěje u praktické zkoušky, bude mu nabídnut druhý opravný termín zkoušky. Nedostaví-li se na opravný určený termín zkoušky, bude ze vzdělávacího programu vyřazen. V případě, že účastník nesplní 100% účast, nebude mu vystaveno osvědčení.

Garant

PhDr. Jiří Pospíšil, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Mgr. Petra Potměšilová, Ph.D.