Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Mezikulturní porozumění (ODV / MEZIP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ODV / MEZIP - Mezikulturní porozumění, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Vzdělávací program obsahuje:1. Úvod do problematiky, seznámení s cíli, s časovým harmonogramem a požadavky lektorky. Reflexe očekávání účastníků vzdělávacího programu.2. Úvodní aktivity - icebreakers, seznamovací aktivity (aktivity, které povedou k navození tématu a budou zaměřené na vzájemné sdílení a seznámení účastníků).3. Výklad teorie k dané problematice (základní teoretická východiska interkulturního vzdělávání, seznámení účastníků s cíli a praktickým uplatněním IKV v moderní společnosti).4. Aktivity zaměřené na sebepoznání (aktivity zaměřené na vymezení identity účastníků, identifikaci vlastních předsudků, stereotypů a důsledků na lidské chování v běžných životních situacích, aktivity "kdo jsem?", "předsudky", diskriminoval jsem?", názorová postojová škála, aj.5. Vlastní výstupy účastníků vzdělávacího programu. Práce s příběhem, dramatizace (příběh diskriminace, dramatizace a diagnostika chování a jednání jednotlivých postav, identifikace úrovně diskriminace, stádií interkulturní citlivosti).6. Závěr -rekapitulace, hodnocení, reflexe.

Získané způsobilosti

Po absolvování programu účastník bude: - znát a uvědomovat si význam a potřebu kulturně znevýchodněných skupin a jednotlivců; - znát a dokáže vlastními slovy vysvětlit základní pojmy z oblasti mezikulturních vztahů; - schopen využít získané znalosti a vlastní multikulturní vědomosti k dalšímu rozvoji kulturní senzitivity+ - schopen identifikovat úroveň vlastních multikulturních dovedností; - schopen si uvědomit vlastní předsudky a kulturní hodnoty; - schopen si uvědomit, jak vlastní entocentrismus může ovlivňovat proces komunikace a interakce.

Literatura

MOREE, Dana. How Teachers cope with Social and Educational Transformation: Struggling with Multicultural Education in the Czech Classroom. Praha: Eman, 2008. ISBN 978-80-86211-62-6.PRŮCHA, Jan. Interkulturní komunikace. Praha: Grada, 2010. ISBN 978-80-247-3069-1.Průcha, J. Interkulturní psychologie. Praha, 2004. ISBN 80-7178-885-6.Belz, H., Siegrist, M. Klíčové kompetence a jejich rozvíjení. Praha: Portál, 2001. ISBN 80-7178-479-6.MORAN, Robert T., HARRIS, Phillip R. and Sarah V. MORAN. Managing Cultural Differences: Global Leadership Strategies for Cross-Cultural Business Success. 8th ed. Oxford: Elsevier, 2011. ISBN ISBN 978-1-85617-.MODOOD, Tariq. Multiculturalism: a civic idea. Cambridge: Polity Press, 2007. ISBN 978-07456-3288-9.HLADÍK, Jakub. Multikulturní výchova: Socializace a integrace menšin. Zlín: UTB, 2006. ISBN 80-7318-424-9.PRŮCHA, J. Multikulturní výchova. Teorie - praxe - výzkum. Praha: ISV nakladatelství, 2001. ISBN 80-85866-72-2.ŠIŠKOVÁ, T. a kol. Výchova k toleranci a proti rasismu. Praha, 2008. ISBN 978-80-7367-182-2.

Požadavky

Získané znalosti a dovednosti účastníků budou ověřovány praktickou zkouškou, která bude zahrnovat rozbor konkrétní situace vzniklé na základě kulturních rozdílů znevýhodněných skupin a jednotlivců. Účastníci se budou moci připravovat na základě všech znalostí a dovedností, které během realizace programu získají, a rovněž budou moci využít individuálních konzultací s lektorkou. Účastníkům bude uděleno osvědčení o jeho absolvování za předpokladu, že splní požadavek 100 % účasti na jeho realizaci a uspějí u praktické zkoušky na konci vzdělávacího programu.Dále se po účastnících bude vyžadovat, aby se aktivně podíleli na konkrétních praktických úkolech během realizace programu (za účelem identifikace vlastních mezikulturních dovedností, vlastních předsudků apod.). V neposlední řadě budou účastníci požádáni o reflexi získaných znalostí a dovedností.V případě, že účastník neuspěje u praktické zkoušky, bude mu nabídnut druhý opravný termín zkoušky. Nedostaví-li se na opravný určený termín zkoušky, bude ze vzdělávacího programu vyřazen. V případě, že účastník nesplní 100% účast, nebude mu vystaveno osvědčení.

Garant

PhDr. Jiří Pospíšil, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Pavlína Částková, Ph.D.