Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Manažer logistiky (ODV / ML)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ODV / ML - Manažer logistiky, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Obsah kurzu Manažer logistiky:1. Charakteristika logistiky, její cíle a přínosy (využití a význam logistiky v průřezových oblastech NH - výroba, stavebnictví, obchod, doprava, služby, zdravotnictví, armáda apod., optimalizace informačních a materiálových toků).2. Základní právní normy v ČR (právní rámec podnikání v ČR, obchodní zákoník, pracovní právo, mezinárodní úmluvy a mezistátní dohody s návazností na aplikaci logistiky, bezpečnost a ochrana zdraví při práci, aplikace celního zákona v práci manažera - logistika).3. Význam a postavení logistického manažera ve firmě (základní manažerské dovednosti, organizační struktury, optimalizace informačních toků, uplatňování výpočetní techniky, komunikační propojení on-line, trendy, orientace na uspokojování potřeb zákazníků, zvyšování produktivity, logistika jako stimulátor pro řízení změn).4. Význam kvality v činnosti logistických řetězců (systémy řízení kvality v rámci integrace norem a vztah k životnímu prostředí).5. Podniková logistika v logistických řetězcích (základní logistické funkce, vytváření strategických partnerství).6. Aplikace logistiky v rámci velkých národních řetězců (logistické řetězce v ČR, nadnárodní řetězce působící na území ČR, logistické řetězce EU).7. Řízení zásob (funkce skladu v logistickém systému, systémy skladování zboží, optimální velikost zásob, systémy kompletace dodávek ve skladech).8. Psychologické aspekty řídící činnosti (osobnost manažera, jednání s lidmi, asertivita v práci manažera, stres a řešení konfliktů na pracovišti, společenské vystupováni, obchodní jednání, akceptování firemních cílů, etika a etiketa v práci firmy a v práci manažera, firemní kultura, orientace na zákazníka).9. Personální řízení: (vybrané otázky vedení lidí, aplikace pracovního práva a zákoníku práce v činnosti manažera dopravní firmy, praktické návody řešení modelových situací, motivace pracovníků).10. Uplatňování ekonomických principů (ekonomické minimum pro logistické manažery, finanční řízení pro nefinanční manažery, tvorba tarifů a cen, platební nástroje a formy platebního styku, pohledávky po lhůtě splatnosti, úvěr).11. Metodický systém logistiky (klasifikace metod a metodologický systém logistiky, prognostické metody, benchmarking, systémově a systematicky orientované metody užívané v logistice, metody výběru variant a hodnocení efektů, logistický controlling).12. BOZP (bezpečnost práce na pracovišti, protipožární ochrana, pracovní úrazy, evidence).

Získané způsobilosti

Účastník po absolvování kurzu umí zahájit činnost v oblasti logistiky, postupně zvládnout komplexní pojetí logistiky, prakticky využít získané poznatky v oblastech obchodu, skladování a dopravy, postupně získat manažerské dovednosti v oblasti logistiky, řešit problémy v oblasti poskytování logistických služeb a dodržovat bezpečnost práce a požární ochranu.

Literatura

VANČUROVÁ, Alena a Lenka LÁCHOVÁ. Daňový systém ČR 2012. Praha: 1. VOX, 2012. ISBN 978-80-87480-05-2.CEMPÍREK, Václav a Rudolf KAMPF. Logistika. Pardubice: Institut Jana Pernera, 2005. ISBN 80-86530-23-X.

Požadavky

K úspěšnému absolvování kurzu je potřebné, aby účastník zpracoval případovou studii v rozsahu 4 stran, kterou předloží a obhájí u závěrečné zkoušky.Závěrečná zkouška je složena ze dvou částí. První část je písemná a vědomosti uchazeče jsou ověřovány prostřednictvím testu v rozsahu 45 otázek v délce trvání 45 minut. Druhá část je ústní a účastník obhajuje případovou studii v délce trvání 15 minut. Uchazeč je hodnocen tříčlennou komisí. Uchazeč prospěje v případě, že u závěrečné zkoušky splní alespoň 75% z požadovaných znalostí. Uchazeči, který při prvním pokusu u závěrečné zkoušky neuspěje, je dána možnost ji jednou opakovat, a to nejdříve měsíc po neúspěšném prvním pokusu.

Garant

Bc. Ing. Vlastimil Wojnar, DiS.