Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Manažer malého a středního podniku (ODV / MMSP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ODV / MMSP - Manažer malého a středního podniku, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Obsah kurzu Manažer se zaměřením na malý a střední podnik:1. Pracovně právní vztahy (pracovní poměr, zaměstnavatel a zaměstnanec, zvláštnosti zaměstnávání některých skupin občanů, vybrané pasáže Zákoníku práce a Zákona o zaměstnanosti).2. Personalistika (Zákoník práce a výklad základních pojmů).3. Základy daňové evidence a účetnictví podnikatele (základní pojmy daňové evidence, základní pojmy účetnictví, daňová evidence vedená fyzickými osobami, neplátci daně z přidané hodnoty (DPH), plátci daně z přidané hodnoty (DPH).4. Živnostenský zákon (co je to živnost, činnosti, které nejsou živností, druhy živnosti, živnost ohlašovací, živnost koncesovaná, živnost dle druhu činnosti, možnost provozovat více živnosti, shrnutí).5. Druhy daní a daňová soustava (daň z příjmu fyzických osob, daň z příjmu právnických osob, daň z přidané hodnoty (DPH), daň silniční, daň z nemovitosti, spotřební daně, výpis z rejstříku trestů, poplatky za vydání živnostenského listu, ohlášení živnosti fyzickou osobou - jejich náležitosti a přílohy, ohlášení živnosti právnickou osobou - jejich náležitosti a přílohy, změny údajů uvedených v ohlášení živnosti, jednání s finančními úřady, okresními správami sociálního zabezpečení, zdravotními pojišťovnami a povinnosti z tohoto vyplývající, co je to provozovna, zřízení (popř. zrušení) a počet provozoven, povinnost podnikatele související se zřízením provozovny, poplatky správní, osvobození od poplatků, poplatky místní).6. Právní minimum (základní právní normy, občanský a obchodní zákoník).7. Management malého a středního podniku (podnikatelská strategie, úvod do managementu, podnikatelské prostředí a sebepoznání managera, strategické a operativní řízení a plánování v podnicích, řízení operací - projektů, marketing, personální management rozvoj manažerských dovedností, podnikové finance, finanční analýza finančním řízení, využití cash flow jako finančního nástroje).

Získané způsobilosti

Účastník po absolvování kurzu je připraven zahájit vlastní podnikatelskou činnost, získat živnostenské oprávnění, založit malou společnost (s.r.o.), přihlásit s.r.o. na Okresní správě sociálního zabezpečení a Zdravotní pojišťovně, registrovat společnost na příslušném Finančním úřadu, vytvářet pracovní místa v oblasti podnikání, jednat s finančními úřady, okresními správami sociálního zabezpečení a zdravotními pojišťovnami, samostatně řešit úkoly z oblasti daní, stanovovat ceny vlastních produktů, orientovat se v oblasti managementu a marketingu, vyhledávat informace nezbytné pro podnikatelskou činnost na internetu, vést firemní agendu včetně archivace; dodržovat bezpečnost práce a požární ochranu.

Literatura

KALABIS, Zbyněk. Bankovní služby v praxi. Brno: Computer Press, 2005. ISBN 80-251-0882-1.VANČUROVÁ, Alena a Lenka LÁCHOVÁ. Daňový systém ČR 2012. Praha: 1. VOX, 2012. ISBN 978-80-87480-05-2.CETLOVÁ, Helena. Marketing služeb. Praha: Bankovní institut vysoká škola, 2007. ISBN 978-80-7265-127-6.PREUSS, Karel. Podnikatelské strategie. Praha: Bankovní institut vysoká škola, 2008. ISBN 978-80-7265-134-4.MACHÁČKOVÁ, Marta. Právo [i.e. Vybrané stati základů práva]. Brno: Institut Franka Dysona, 2008. ISBN 978-80-904261-0-8.ZEMÁNEK, Josef a Jiří LACINA. Příručka pro začínající podnikatele. Kralice na Hané: Computer Media, 2011. ISBN 978-80-7402-109-1.

Požadavky

K úspěšnému absolvování kurzu je potřebné, aby účastník zpracoval případovou studii v rozsahu 4 stran, kterou předloží a obhájí u závěrečné zkoušky.Závěrečná zkouška je složena ze dvou částí. První část je písemná a vědomosti uchazeče jsou ověřovány prostřednictvím testu v rozsahu 45 otázek v délce trvání 45 minut. Druhá část je ústní a účastník obhajuje případovou studii v délce trvání 15 minut. Uchazeč je hodnocen tříčlennou komisí. Uchazeč prospěje v případě, že u závěrečné zkoušky splní alespoň 75 % z požadovaných znalostí. Uchazeči, který při prvním pokusu u závěrečné zkoušky neuspěje, je dána možnost ji jednou opakovat, a to nejdříve měsíc po neúspěšném prvním pokusu.

Garant

Bc. Ing. Vlastimil Wojnar, DiS.