Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Multikulturní společnost v ČR (ODV / MULIS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ODV / MULIS - Multikulturní společnost v ČR, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Vzdělávací program obsahuje:1. Úvod do problematiky, seznámení s cíli, s časovým harmonogramem a požadavky lektorky, reflexi očekávání účastníků vzdělávacího programu.2. Úvodní aktivity - icebreakers, seznamovací aktivity (seznámení účastníků na základě společných vlastností a společenských charakteristik).3. Výklad teorie k dané problematice (úvod do problematiky migrace, seznámení se se základní terminologií, vytyčení problematických oblastí).4. Aktivity zaměřené na sebereflexi vlastních názorů a postavení ve společnosti (metoda práce s textem - čtyři rohy, powerflower, labeling, skupinová práce - přežití).5. Vlastní výstupy účastníků vzdělávacího programu.6. Závěr - rekapitulace teoretických východisek a jejích aplikace do reálných situací, hodnocení, reflexe.

Získané způsobilosti

Po absolvování vzdělávacího programu účastník bude: - znát význam a potřebu kulturně znevýhodněných skupin a jednotlivců; - znát a bude umět vysvětlit vlastními slovy základní pojmy problematiky interkulturního vzdělávání (kultura, kulturní identita, akulturace, stereotyp, diskriminace, kulturní hodnoty aj.); - umět objasnit potřebu mezikulturní spolupráce bez ohledu na odlišnost (genderovou, věkovou, sociokulturní, etnickou, náboženskou aj.); - umět se orientovat v kulturně pluralitním světě a využívat interkulturní kontakty a dialog k obohacení sebe i druhých; - schopen na konkrétním příkladu jinakosti představit možnost jak minimalizovat problémové či konfliktní situace; - schopen si uvědomit nezbytnost postojů tolerance, respektu a otevřenosti k odlišným skupinám i potřebnosti osobní angažovanosti.

Literatura

ERIKSEN, Thomas Hylland. Antropologie multikulturních společností: Rozumět identitě. Praha:Triton, 2007. ISBN 978-80-7254-925-2.MORAN, Robert T., HARRIS, Phillip R. and Sarah V. MORAN. Managing Cultural Differences: Global Leadership Strategies for Cross-Cultural Business Success. 8th ed. Oxford: Elsevier, 2011. ISBN ISBN 978-1-85617-.HLADÍK, Jakub. Multikulturní výchova: Socializace a integrace menšin. Zlín: UTB, 2006. ISBN 80-7318-424-9.MISTRÍK, Erich. Multikulturní výchova v přípravě učitelů. Bratislava: Iris, 2000. ISBN 80-89018-11-4.KASÍKOVÁ Alena a Hana. Pedagogika pro učitele. Praha: Grada, 2007. ISBN 978-80-247-1734-0.MALÍŘOVÁ, Eva, PAVLÍČKOVÁ, Martina a Michaela RYCHTECKÁ. Svět do všech předmětů: Globální témata pro 2. stupeň základních škol a víceletá gymnázia. Brno: Společnost pro Fair trade, 2009. ISBN 978-80-254-5678-1.FALTÝN, Jaroslav. Teoretická východiska multikulturní andragogiky. Praha: Katedra andragogiky a personálního řízení FF UK a Člověk v tísni, 2005.

Požadavky

Získané znalosti a dovednosti účastníků budou ověřovány praktickou zkouškou, která bude zahrnovat rozbor konkrétní situace vzniklé na základě kulturních rozdílů znevýhodněných skupin a jednotlivců. Účastníci se budou moci připravovat na základě všech znalostí a dovedností, které během realizace programu získají, a rovněž budou moci využít individuálních konzultací s lektorkou. Účastníkům bude uděleno osvědčení o jeho absolvování za předpokladu, že splní požadavek 100 % účasti na jeho realizaci a uspějí u praktické zkoušky na konci vzdělávacího programu.Dále se po účastnících bude vyžadovat, aby se aktivně podíleli na konkrétních praktických úkolech během realizace programu (za účelem identifikace vlastních multikulturních dovedností, vlastních předsudků apod.). V neposlední řadě budou účastníci požádáni o reflexi získaných znalostí a dovedností.V případě, že účastník neuspěje u praktické zkoušky, bude mu nabídnut druhý opravný termín zkoušky. Nedostaví-li se na opravný určený termín zkoušky, bude ze vzdělávacího programu vyřazen. V případě, že účastník nesplní 100% účast, nebude mu vystaveno osvědčení.

Garant

PhDr. Jiří Pospíšil, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Pavlína Částková, Ph.D.