Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do problematiky stresu a jeho zvlád (ODV / STRES)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ODV / STRES - Úvod do problematiky stresu a jeho zvlád, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Vzdělávácí program obsahuje:Úvod: Úvodní informace k programu, seznámení s cíli, s časovým harmonogramem, obsahem a požadavky lektorky. Reflexe očekávání účastníků vzdělávacího programu.1. Co je to stres, jak na nás působí, Co všechno je stresor, typy stresu.2. Rozpoznávání stresových situací.3. Předcházení stresovým situacím, zásady duševní hygieny, time management.4. První pomoc při stresu.5. Dlouhodobé snižování napětí.6. Relaxace (autogenní trénink, Jacobsonova progresivní relaxace) a další techniky pro efektivní zvládání stresu.Závěr kurzu: rekapitulace, hodnocení, reflexe.

Získané způsobilosti

Po absolvování vzdělávacího programu účastník bude seznámen s problematikou stresu a jeho vlivu na fyzické i duševní zdraví; informován o možnostech předcházení stresu a zvýšeného tělesného i duševního napětí; schopen rozpoznat, jak jeho tělo reaguje ve stresové situaci a díky tomu s ním pracovat; schopen efektivně zvládat stresové situace a ovládat techniky dlouhodobě snižující napětí se stresem související.

Literatura

Plamínek Jiří. Sebepoznání, sebeřízení a stres: praktický atlas sebezvládání. Praha: Grada, 2013. ISBN 978-80-247-4751-4.

Požadavky

Získané znalosti a dovednosti účastníků budou ověřovány výstupním textem (test s deseti otázkami s možností několikanásobného výběru, čtyři otázky otevřené).Účastníci se budou moci připravovat na základě všech znalostí a dovedností, které během realizace programu získají, a rovněž budou moci využít individuálních konzultací s lektorkou. Účastníkům bude uděleno osvědčení o jeho absolvování za předpokladu, že splní požadavek min. 90 % účasti na jeho realizaci a uspějí u praktické zkoušky na konci vzdělávacího programu.Dále se po účastnících bude vyžadovat, aby se aktivně podíleli na konkrétních praktických úkolech během realizace programu. V neposlední řadě budou účastníci požádáni o reflexi získaných znalostí a dovedností.

Garant

PhDr. Lucie Klůzová Kráčmarová

Vyučující

PhDr. Lucie Klůzová Kráčmarová