Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy podnikání (ODV / ZP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ODV / ZP - Základy podnikání, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Obsah kurzu Základy podnikání:1. Právní aspekty založení firmy (podnikání, podnikatel, podnikání podle živnostenského zákona, podnikání podle zvláštních předpisů, podnikání a společné jmění manželů);2. Ekonomické aspekty založení firmy (vlastní finanční zdroje, cizí finanční zdroje, dotace na zahájení podnikatelské činnosti);3. Banka a podnikatel (základy finanční gramotnosti, zřízení podnikatelského běžného účtu, rozdíl mezi soukromým a podnikatelským běžným účtem, úvěry a půjčky u bank, úvěry a půjčky od jiných subjektů, leasing);4. Základy marketingu (úvod do marketingu, marketingové řízení, marketingová analýza trhu a chování odběratelů, segmentace trhu, marketingový mix, životní cyklus výrobku);5. Daňová evidence a účetnictví (evidence příjmů při uplatňování paušálních výdajů, daňová evidence - základní pojmy, účetnictví - základní pojmy);6. Daně v ČR (daň z příjmů, fyzická osoba, daň z přidané hodnoty, daň silniční, zákon o správě daní a poplatků - daňový řád);7. Podnikatelský záměr (struktura podnikatelského záměru, případové studie);8. Pracovně-právní vztahy, personalistika (základní pojmy pracovního práva, základy personalistiky);9. Psychologie podnikání (základy psychologie podnikání, základy jednání s klientem, zvládání stresu, etika podnikání).

Získané způsobilosti

Účastník po absolvování kurzu umí zahájit podnikání, přihlásit OSVČ na OSSZ a ZP, registrovat se na příslušném finančním úřadu, jednat s finančními úřady, s OSSZ a ZP, samostatně řešit úkoly z oblasti daní, stanovit cenu vlastních produktů, zpracovat podnikatelský záměr a provést potřebnou analýzu trhu pro své podnikání. - zahájit podnikání - získat živnostenské oprávnění, - přihlásit OSVČ na OSSZ a ZP, - registrace na příslušném finančním úřadu, - vytvářet pracovní místa v oblasti podnikání, - jednat s finančními úřady, OSSZ a ZP, - samostatně řešit úkoly z oblasti daní, - stanovení cen vlastních produktů, - zpracovat podnikatelský záměr, - provést potřebnou analýzu trhu pro své podnikání, - navrhnout a zpracovat způsob prosazování "svého" produktu na trhu, - vyhodnotit postavení "svého" produktu na trhu a vyvodit z něj potřebná opatření, - zpracovávat firemní elektronickou dokumentaci, - vyhledávat informace nezbytné pro podnikání na internetu.

Literatura

VANČUROVÁ Alena a Lenka LÁCHOVÁ. Daňový systém ČR aneb Učebnice daňového práva: studijní opory pro studijní programy s kombinovanou formou studia. Praha: VOX, 1998. ISBN 978-809-0211-148.MACHÁČKOVÁ Marta. Právo [ i. e. Vybrané stati základů práva]: studijní opory pro studijní programy s kombinovanou formou studia. Brno: VŠ F. Dysona, 2008. ISBN 978-80-904261-0-8.VYSTAVÉL Radek. Základy informatiky: studijní opory pro studijní předměty s kombinovanou formou studia. Praha: Vysoká škola manažerské informatiky a ekonomiky, 2005. ISBN 978-808-6847-108.

Požadavky

K úspěšnému absolvování kurzu je potřebné, aby účastník zpracoval případovou studii v rozsahu 4 stran, kterou předloží a obhájí u závěrečné zkoušky.Závěrečná zkouška je složena ze dvou částí. První část je písemná a vědomosti uchazeče jsou ověřovány prostřednictvím testu v rozsahu 45 otázek v délce trvání 45 minut. Druhá část je ústní a účastník obhajuje případovou studii v délce trvání 15 minut.Uchazeč je hodnocen tříčlennou komisí.Uchazeč prospěje v případě, že u závěrečné zkoušky splní alespoň 75 % z požadovaných znalostí. Uchazeči, který při prvním pokusu u závěrečné zkoušky neuspěje, je dána možnost ji jednou opakovat, a to nejdříve měsíc po neúspěšném prvním pokusu.

Garant

Bc. Ing. Vlastimil Wojnar, DiS.