Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Právní klinika ombudsmanské praxe (CPV / NPKOP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu CPV / NPKOP - Právní klinika ombudsmanské praxe, Právnická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

První ze seminářů bude věnován metodám ombudsmanské práce, jehož absolvování je nezbytným předpokladem výkonu odborné praxe. V rámci dalších pěti teoretických seminářů se studenti seznámí s vybranými oblastmi veřejného práva (dle aktuálních případů ochránce a možností pracovníků jeho kanceláře). Možnými tématy jsou stavební právo, soudní průtahy, odškodnění za nezákonné správní rozhodnutí a nesprávný úřední postup, evidence obyvatel, exekuce a státní dohled nad nimi, apod.Znalosti získané studiem nejen správního práva na právnické fakultě obecně a teoretickými semináři tohoto předmětu studenti prakticky využijí při odborné stáži v Kanceláři veřejného ochránce práv (pravděpodobně v délce 5 dnů).

Získané způsobilosti

Zlepšení dovednosti praktické aplikace práva při kontrole (dohledu) nad běžnou a dennodenní praxí správních úřadů a dalších institucí v působnosti veřejného ochránce práv. Podpora způsobilosti rozeznávání podstatných aspektů řešené právní kauzy (předkládané obvykle stěžovatelem - laikem) a schopnosti cílit na strategický výsledek případu.

Literatura

Nečinnost ve veřejné správě: sborník z mezinárodní konference : Kroměříž, 23. - 24. 6. 2011. Editovali Kadečka, Stanislav; Kliková, Alena, Valachová, Kateřina; Glotzmann, Filip. Praha: Kancelář veřejného ochránce práv a Wolters Kluwer ČR, a. s., 2012. 243 s., dostupný na www.ochrance.cz. Šabatová, A. Ombundsman a lidská práva. 1.vyd. Praha: Linde a. s., 2008. 200 s. ISBN: 978-80-7239-229-2. Principy dobré správy: sborník příspěvků přednesených na pracovní konferenci : Kongresový sál Kanceláře veřejného ochránce práv, Brno, 22. března 2006. Editovala Hrabcová, Dana. 1. vyd. Brno : Masarykova univerzita pro Kancelář veřejného ochránce práv, 2006. 265 s., dostupný na www.ochrance.cz. Souhrnné zprávy veřejného ochránce práv 2009 -2012 dostupné na www.ochrance.cz. Sládeček, V. Zákon o Veřejném ochránci práv : komentář. 2. vyd. C. H. Beck, Praha, 2011.

Požadavky

Požadavky na studenty pro absolvování předmětu jsou aktivní účast na seminářích a vykonání odborné praxe v Kanceláři veřejného ochránce práv.

Garant

JUDr. Maxim Tomoszek, Ph.D.