Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Právní klinika sociálního zabezpečení (CPV / NPKSZ)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu CPV / NPKSZ - Právní klinika sociálního zabezpečení, Právnická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Témata cvičení:1. Právní vztah nemocenského pojištění, jeho vznik a zánik: Osobní rozsah pojištění.2. Nemocenské pojištění: věcný rozsah pojištění, podmínky nároku na dávky, způsob výpočtu, posuzování dočasné pracovní neschopnosti.3. Důchodové právní vztahy (pojem, druhy). Osobní rozsah pojištění.4. Důchodové pojištění: druhy důchodů, důchodové schéma a důchodová formule (výpočet).5. Organizace na úseku nemocenského a důchodového pojištění. Působnost a pravomoc jednotlivých orgánů sociálního zabezpečení.6. Řízení na úseku nemocenského a důchodového pojištění. Rozhodování o dávkách nemocenského a důchodového pojištění. Přezkumné řízení.7. Pojistné na sociální zabezpečení a příspěvek na státní politiku zaměstnanosti. Odvod pojistného u jednotlivých poplatníků.8. Zdravotní pojištění. Účast na pojištění. Práva a povinnosti pojištěnců. Odvod pojistného u jednotlivých poplatníků.9. Životní a existenční minimum: pojem, uplatnění v sociálním zabezpečení.10. Státní sociální podpora: pojmové znaky, význam, organizace, řízení při poskytování dávek státní sociální podpory.11. Sociální pomoc: dávky a služby sociální péče pro TZP občany, organizace sociální pomoci a řízení.12. Sociální pomoc: pomoc v hmotné nouzi, posuzování hmotné nouze, dávky pomoci v hmotné nouzi.13. Sociální služby: příspěvek na péči pro osoby odkázané na pomoc jiné osoby. Zařízení sociálních služeb, formy sociálních služeb.

Získané způsobilosti

Studenti v rámci tohoto předmětu propojí teoretické znalosti z práva sociálního zabezpečení s praxí při poskytování právní pomoci klientům. Nabudou nové zkušenosti a znalostí praxí na krajském soudě.

Literatura

Halířová, G., Melotíková, P. Praktikum z práva sociálního zabezpečení. 3. aktualizované vydání. Praha, Leges, 2013. Tröster, P. a kol. Právo sociálního zabezpečení, 5. vydání. Praha, C. H. Beck, 2010. Příručka studenta právních klinik. On-line katalogy knihoven. Relevantní judikatura. Relevantní právní předpisy.

Požadavky

Kolokvium je získáno na základě aktivního zapojení studenta v rámci praktické části předmětu a osvojení si vyučovaných znalostí a dovedností.

Garant

JUDr. Gabriela Halířová, Ph.D.