Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Práv. klinika uprchl. a cizinec. práva (CPV / NPKUC)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu CPV / NPKUC - Práv. klinika uprchl. a cizinec. práva, Právnická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Témata cvičení:1. Úvod do uprchlického a cizineckého práva2. Mezinárodní ochrana a řízení o udělení mezinárodní ochrany3. Pobyt cizinců - základní instituty4. Pobyt cizinců - přechodný pobyt5. Pobyt cizinců - trvalý pobyt; odchylky ve správním řízení s soudním přezkumu správních rozhodnutí6. Vyhoštění cizinců; jednotlivé oblasti života cizinců7. Řešení závěrečné případové studie

Získané způsobilosti

Studenti v rámci tohoto předmětu propojí teoretické znalosti z různých právních odvětví, takže komplexněji pochopí působení uprchlického a cizineckého práva v praxi. Zároveň budou dále rozvíjet právní dovednosti jako analýzu a řešení právního případu, psaní právních dokumentů a další. Také zvýší svou kompetenci v oblasti lidských práv a hlouběji si uvědomí hodnotové prvky v právu.

Literatura

Příručka k postupům pro určování právního postavení uprchlíků a vybraná doporučení UNHCR z oblasti mezinárodní ochrany. Praha: Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky, 2006. Příručka studenta právních klinik / Clinical Student Handbook. Relevantní judikatura / Relevant case-law. Relevantní právní předpisy / Relevant legislation. Hathaway, J.C. The rights of refugees under international law. Cambridge University Press, 2005. ČIŽINSKÝ, Pavel a kol. Cizinecké právo. Praha: Linde, 2012. JÍLEK, Dalibor, POŘÍZEK, Pavel (eds). Pobyt cizinců: vybrané právní problémy. Brno: Kancelář veřejného ochránce práv, 2014. MOLEK, Pavel. Právní pojem "pronásledování" v souvislostech evropského azylového práva. Praha: C. H. Beck, 2010. ŠEJNOHA, Pavel, JURÁNEK, Jan, CHMELIAR, Peter. Praxe správních orgánů v cizineckých věcech. Excesy i příklady dobré praxe. Brno. Brno: Masarykova univerzita, 2014. POŘÍZEK, Pavel. Společný evropský azylový systém: transpozice směrnic. In Společný evropský azylový systém: transpozice směrnic, Sborník z vědeckého semináře uskutečněného pod záštitou JUDr. Otakara Motejla, dne 26. června 2008 v Kanceláři veřejného ochránce práv, editor Dalibor Jílek a Pavel Pořízek. Praha: ASPI, 2008. POŘÍZEK, Pavel, JÍLEK, Dalibor. Společný evropský azylový systém: zásahy do osobní svobody, Sborník z vědeckého semináře uskutečněného dne 12. června 2009 v Kanceláři veřejného ochránce práv. Praha: Wolters Kluwer, 2010. ČEPELKA, Čestmír a kol. Teorie a praxe azylu a uprchlictví. Praha: Univerzita Karlova v Praze, Právnická fakulta, 2013. HATHAWAY, James, FOSTER, Michelle. The Law of Refugee Status. 2. Vydání. Cambridge: Cambridge University Press, 2014. KOSAŘ, David a kol. Zákon o azylu. Komentář. Praha: Wolters Kluwer, 2010.

Požadavky

Kolokvium je získáno na základě aktivního zapojení studenta v rámci praktické části předmětu a osvojení si vyučovaných znalostí a dovedností.

Garant

JUDr. Maxim Tomoszek, Ph.D.

Vyučující

JUDr. Maxim Tomoszek, Ph.D.