Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Pracovněprávní klinika (CPV / NPPK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu CPV / NPPK - Pracovněprávní klinika, Právnická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Studenti se v předmětu postupně budou věnovat tematice sjednávání pracovní (manažerské) smlouvy (podstatné náležitosti pracovní smlouvy a obvyklý obsah a rozsah), odměňování za práci, zákazu konkurence (v době trvání pracovního poměru, po skončení pracovního poměru), dohod o rozvázání pracovního poměru, výpovědí a okamžitého zrušení (zákonné podmínky, limity těchto způsobů skončení pracovního poměru na základě praktické aplikace judikatury), odstupného, sporů o neplatnost rozvázání pracovního poměru, mimosoudního řešení pracovněprávních sporů, pracovněprávního auditu (tzv. Due Diligence) a přechodu práv a povinností z pracovněprávních vztahů. Všechna témata budou pojata praktickými interaktivními metodami výuky s akcentem na problémy vznikající v praxi tak, aby kromě prohlubování znalostí byly rozvíjeny i příslušné dovednosti.

Získané způsobilosti

Studenti si v tomto předmětu prohloubí své znalosti pracovního práva a v omezeném rozsahu také souvisejících odvětví nabyté v povinných předmětech a budou je moci aplikovat na příklady z praxe. Prohloubí tak své dovednosti právní analýzy, psaní a analýzy právních dokumentů, komunikační a prezentační dovednosti, řešení problémů a vyhledávání právních informací.

Literatura

Nařízení Evropského Parlamentu a Rady (ES) č. 593/2008 ze dne 17. června 2008 o právu rozhodném pro smluvní závazkové vztahy (Řím I) (relevantní část). Bělina, M. a kol. Pracovní právo. 5. doplněné a přepracované vydání. Praha, C. H. Beck, 2010. Zákon č. 251/2005 Sb., o inspekci práce, ve znění pozdějších předpisů. Zákon č. 262/2006 Sb., zákoník práce, ve znění pozdějších předpisů. Zákon č. 303/2013 Sb., kterým se mění některé zákony v souvislosti s přijetím rekodifikace soukromého práva (relevantní část). Zákon č. 326/1999 Sb., o pobytu cizinců na území České republiky a o změně některých zákonů (relevantní část). Zákon č. 373/2011 Sb., o specifických zdravotních službách, ve znění pozdějších předpisů (relevantní části). Zákon č. 435/2004 Sb., o zaměstnanosti, ve znění pozdějších předpisů. Zákon č. 89/2012 Sb., občanský zákoník (relevantní části). Bělina, M., & Drápal, L. Zákoník práce: komentář. V Praze: C.H. Beck, 2012. ISBN 978-80-7179-251-2.Vysokajová, M., Kahle, B., Doležílek, J. Zákoník práce s komentářem. ASPI, Praha, 2007.

Požadavky

Předmět Klinika pracovního práva není podmíněn absolvováním jiného předmětu. Požadavky na studenty pro absolvování předmětu jsou aktivní účast na seminářích, kvalitní samostatná příprava na semináře, splnění průběžných úkolů a zpracování semestrálního projektu.

Garant

JUDr. Maxim Tomoszek, Ph.D.