Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Současná literatura (KAJ / ADSL7)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAJ / ADSL7 - Současná literatura, Pedagogická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1) Mýty a realita kulturního kontaktuKdo jsou dnešní Indiáni, nejpalčivější problémy, kterým čelí. Problematika identity. Historie kulturního kontaktu a mýty, které jej provázejí.2) Jiná literatura?Východiskem diskuse bude výrok autorky Elizabeth Cook-Lynn?s, že ?psaní je nezbytným prostředkem přežití současných amerických Indiánů?. Důležité pro pochopení jedinečnosti americké indiánské literatury je odlišný pojem autora a publika.3) Oslepeni kouřovými signály (Dokážeme se vyhnout stereotypům?)Američané mají své hrdiny jako jsou např. Tonto a Pocahontas, Češi mají Vinnetoua. Liší se od sebe americké a evropské stereotypní pojetí Indiánů v literatuře a ve filmu? Diskuse nad výrokem L. Owense, že ?. . . Indiáni jsou dnes ve všeobecném povědomí v podstatě produktem literatury, historie a umění a jako takoví se jen málo podobají skutečným, žijícím Indiánům?.4) Americké indiánské náboženské tradiceKoncept náboženství a americké indiánské náboženské tradice. Komodifikace náboženských a duchovních tradit původních obyvatel. NAGPRA (Native American Graves Protection and Repatriation Act). Kontroverzní pojetí rituálních předmětů jako uměleckých děl. Svoboda náboženství v historii amerických Indiánů. Plastikoví šamani.5) Posvátná země v kulturách původních obyvatelKoncept posvátného místa a jeho definice. Mocná místa v kulturách amerických Indiánů. Napětí, které vzniká mezi původními obyvateli a přistěhovalci jako důsledek rozdílného vztahu k Zemi. Posvátná místa a turismus.6) Síla slov a příběhůJazyk a struktura myšlenek, moc jazyka a dechu, důležitost paměti. Ohrožení současných indiánských jazyků a způsoby jejich záchrany.7) Poezie v současné indiánské hudbě

Literatura

Linford, L.D. Navajo Places: History, Legend, Landscape. Salt Lake City, 2000. Silko, L.M. Obřad. Praha, 1997. McPherson, R.S. Sacred Land, Sacred View: Navajo Perceptions of the Four Corners Region. Salt Lake City, 1995. Ortiz, S. Woven Stone. Tuscon, 1998.

Požadavky

Důraz je kladen na aktivní zapojení studentů do diskuse - je to jeden ze základních požadavků pro udělení zápočtu. Kurz je uzavřen zápočtem na konci zimního semestru. Předpokladem pro získání zápočtu je aktivní účast v seminářích, znalost zadané literatury a vypracování eseje na zvolené téma.