Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Syntax (KAJ / KBSY1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAJ / KBSY1 - Syntax, Pedagogická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Během úvodního prezenčního setkání se studenti seznámí se strukturou a definicí anglické věty jako základní komunikační jednotky a jejími elementy, které jsou vzájemně ve vztazích syntagmatických (strukturních) a paradigmatických (lexikálních).Další témata první části syntaxe budou muset studenti zvládat především samostudiem, aby byl čas k jejich procvičení a doplňujícím informacím v seminářích.Půjde především o variantní role subjektu ve větě a vztah shody s přísudkem, strukturu predikátu podle komplementace slovesa - předmětem, adverbiálním určením a doplňkem. Vzhledem ke strukturním rozdílům mezi angličtinou a češtinou je nutno věnovat pozornost také komplexní jmenné frázi, negaci a ekvivalentům českých jednočlenných vět slovesných (slovesně-jmenných).Materiály k samostudiu představují dvě studijní opory ´Syntax 1´ a ´Syntax 2´ a literatura zadaná ke studiu. Studijní opory obsahují texty ke stažení, které poskytují základní informace o všech výše zmíněných problémech. PowerPointové prezentace tyto informace shrnují a ilustrují na příkladech. Studijní opory také obsahují odkazy na informace a cvičení na webových stránkách.

Získané způsobilosti

Studenti se seznámí se základní terminologií anglické syntaxe.

Literatura

Dušková, L. Mluvnice současné angličtiny na pozadí češtiny. Praha, 1994. ISBN 80-200-0486-6.Greenbaum, S.; Quirk, R. Student´s Grammar of the English Language. Harlow, 1990. ISBN 0-582-05971-2.nullnullChalker, S. A Student´s English Grammar Workbook. Harlow, 2005. ISBN 0-582-08819-4.Hewings, M. Advanced Grammar in Use. Cambridge, 2005. ISBN 0-521-61403-1.Van Valin Jr., R.D. An Introduction to Syntax. Cambridge, 2001. Biber,D.; Conrad, S.; Leech,G. Longman Grammar of Spoken and Written English. Harlow, 1999. ISBN 0-582-23726-2.

Požadavky

domácí úkol