Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Didaktika (KAJ / KDID3)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAJ / KDID3 - Didaktika, Pedagogická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Tento kurz poskytne studentům systematický pohled na vývoj lingvodidaktiky jako samostatné mezipředmětovédiscipliny, na teoretické základy jednotlivých metod a přístupů i jejich odraz v pojetí jazykové výuky. Pozornostje věnována také odkazu J.A.Komenského a přínosu Pražské školy pro rozvoj české a slovenské lingvodidaktiky.U jednotlivých metod je mimo jiné sledován přístup k mluvnici, k chybám a k užívání mateřského jazyka apřekladu. Studenti jsou vedeni ke kritickému hodnocení principů jednotlivých metod, zvláště současných (např.komunikativního přístupu nebo různých alternativních metod) a ke ?zdravému eklekticismu? při jejich výběru apraktické aplikaci.Druhým hlavním tématem je evaluace učebních materiálů: charakteristika jednotlivých typů sylabů, na nichžjsou učebnice založeny; obsah, posloupnost a distribuce učiva v sylabech; kritéria hodnocení učebních materiálůa jejich praktická aplikace při hodnocení učebnic dostupných na našem knižním trhu, predikce problematickýchoblastí v učebnicích domácí i zahraniční produkce.

Literatura

Ur, P. A Course in Language Teaching. Cambridge, 1996. ISBN 0521449944.Nunan, David. Language Taching Methodology. Hemel Hempstead, 1991. ISBN 0-13-521469-6.Connoingsworth, A. Choosing your coursebook. Oxford, 1995.

Požadavky

Zápočet1.Docházka 80%2. Čtenářský deník reflektující četbu vybraných článků/kapitol knih v JA (100-150 stránek).3. Projekt týkající se jazyka komunikace ve třídě - tvorba cvičení.4. Rozbor nahrávek 3 hodin výuky AJKolokviumÚstní diskuse - v páru či skupině (10 minut na studenta)Od studentů se očekává, žea)prokáží v diskusi znalosti lingvodidaktických metod, různých typů sylabů a přístupů k evaluaci učebního materiálu,b)budou schopni prodiskutovat vybrané téma ze čtenářského deníku.

Garant

Mgr. Zuzana Bartsch Veselá, Ph.D.Mgr. Jaroslava Ivanová, M.A.