Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Angloamerické reálie (KAJ / REAL1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAJ / REAL1 - Angloamerické reálie, Pedagogická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

V úvodní části kurzu se zaměříme na definování kultury, národní identity a jejích symbolů. Začneme českou identitou, dále se budeme věnovat britské a americké. Dále se budeme zabývat rozborem stereotypů, a předsudků. Neopomineme však ani zeměpisný přehled a místopis Velké Británie a USA. Podíváme se i na to, jak geografické podmínky pomáhaly utvářet národní historii a identitu těchto tří zmíněných kultur. Stranou nezůstanou ani otázky menšin, multikulturní společnosti, vzdělání, umění, architektury. Nevyhneme se ani politice a problematickým otázkám historie a současnoti. Témata budou rozložena do obou semestrů. Přehled probíraných témat není fixní, může se měnit s ohledem na to, jaká témata si studenti vyberou pro své prezentace.Studenti si po konzultaci s učitelem vyberou téma, které chtějí zpracovat jako PowerPointovou prezentaci a předvést ji celé skupině. Prezentace bude týden před předvedením dodána učiteli ke kontrole.Tento kurz je doplněn bohatě vybavenou online studijní oporou, v níž jsou umístěny materiály ke studiu, zajímavé články, o nichž studenti diskutují v online fórech či píší své postřehy v online domácích úkolech. Součástí opory jsou i interaktivní cvičení a kvízy, testy, obrazový materiál a videa. Látka v opoře bude flexibilně doplňována.Tento dvousemestrální kurz je zakončen zkouškou v letním semestru, která bude mít podobu online testu založeného na látce probírané v obou semestrech.

Literatura

Campbell, N., Kean, A. American Cultural Studies: An Introduction to American Culture. New York, 2006. Storry, M., Childs, P. British Cultural Identities. London, 2007. ISBN 0-415-13699-7.Longman Dictionary of English Language and Culture. Harlow, 2005. ISBN 0-528-30203-X.Crowther, J. (ed.). Oxford Guide to British and American Culture. Oxford, 1999. ISBN 0-19-431332-8.CRYSTAL, D. The Cambridge Encyclopedia of the English Language. Cambridge, 2003. ISBN 0-521-53033-4.

Požadavky

Aktivní účast na prezenční výuce, včasné příchody. Vypracování domácích zadání a studium doporučených materiálů. Zpracování powerpointové prezentace.Zápočet bude udělen na základě předvedené prezentace jakož i soustavné práce studentů v hodinách i v kurzu Moodle.

Garant

PhDr. Světlana Obenausová, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Petr Anténe, Ph.D.