Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Současný jazyk - vybrané kapitoly (KAJ / SJAZ)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAJ / SJAZ - Současný jazyk - vybrané kapitoly, Pedagogická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

(Studenti si budou moci vybrat z následujících možností nebo navrhnout svá vlastní témata). Podstatná jména. Kategorie počitatelnosti, rodu a členu u podstatných jmen. Zájmena (užití zájmen v angličtině a češtině). Kategorie slovesného rodu v angličtině a češtině. Neurčité slovesné tvary, jejich struktura, funkce a gramatické kategorie. Slovesný způsob a modalita. Komplexní jmenná fráze a její součásti.Věty vedlejší (jejich druhy a struktura). Anglické ekvivalenty českých jednočlenných vět. Větná kondenzace v angličtině v porovnání s českým překladem. Aktuální členění větné a jeho vliv na strukturu věty. Konstrukce pro zdůrazňování větných členů.

Získané způsobilosti

Studenti si zopakují dosud probrané lingvistické discilíny při analýze textů.

Literatura

Dušková, L. Mluvnice současné angličtiny na pozadí češtiny. Praha, 1994. ISBN 80-200-0486-6.Biber, D.; Conrad, S.; Leech, G. Student Grammar of Spoken and Written English. Harlow, 2006. ISBN 0-582-23726-2.R. Huddleston-G.K.Pullum. The Cambridge Grammar of the English Language. Cambridge, 2002. ISBN 0 521 43146 8.Carter, R.; McCarthy, M. Cambridge Grammar of English. A Comprehensive Guide. Cambridge, 2006.

Požadavky

Požadavky na zápočet80% účast v seminářích (70% ISP)příprava textu k rozboru (fonetika a fonologie, morfologie, syntax a lexikologie)

Garant

doc. PhDr. Václav Řeřicha, CSc.