Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Fyziologie výživy (KAZ / BKFVY)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAZ / BKFVY - Fyziologie výživy, Pedagogická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Anatomie, fyziologie a patologie dutiny ústní a jícnu.Anatomie, fyziologie a patologie žaludku, význam žaludeční šťávy.Anatomie, fyziologie a patologie tenkého a tlustého střeva.Anatomie, fyziologie a patologie žláz trávicího ústrojí (játra, slinivka břišní, slinné žlázy).Cukry - biochem. členění, metabolismus cukrů, význam cukrů pro organismus. Glykemický index.Bílkoviny - biochem. třídění, metabolismus bílkovin, význam bílkovin pro organismus.Tuky - biochemie tuků, metabolismus tuků v těle, význam tuků pro organismus.Regulace příjmu potravy (nepodmíněně a podmíněně reflexní, volní).Regulace vody v těle, hydratace a dehydratace organismu.Regulace a význam minerálního hospodářství v těle. Minerální a stopové prvky v potravě.Potrava jako zdroj základních živin (bílkoviny, tuky, cukry). Denní potřeba jednotlivých živin, vhodnost a nevhodnost vybraných druhů živin (dle původu, zpracování).Vitaminy - rozdělení, zdroj, vstřebávání, význam pro organismus, rizika hyper, hypo a avitaminozy.Energetický metabolismus, bazální metabolismus, energetická potřeba člověka, nutriční hodnota potravy.Hodnocení stavu výživy, nadměrný příjem potravy s dopadem na zdravotní stav.Hodnocení stavu výživy, snížený příjem potravy s dopadem na zdravotní stav.Tekutiny, nápoje, pitný režim s ohledem na individuální zvláštnosti.Zásady zdravé výživy, aktuální problematika zdravého způsobu stravování.Stimulující látky ve výživě.Funkční potraviny, preventivní výživa (probiotika, prebiotika, fytoestrogeny, rostlinné fenoly aj.)Potravinové doplňky, jejich přehled, význam a indikace a kontraindikace k užití.Přídatné látky (aditiva v potravinách), význam v potravinářském a konzumním průmyslu. Případná zdravotní rizika.

Získané způsobilosti

Získání poznatků z oblasti aktuálních výživových doporučení postavených na znalostech metabolických pochodů v organismu.

Literatura

Málková, I. Hubneme s rozumem zdravě a natrvalo. Praha: Grada, 2005. Málková I., Krch F.D. SOS nadváha. Praha, 2001. Výživa a potraviny - časopis České společnosti pro výživu. Fořt, P. Výživa pro dokonalou kondici a zdraví. Grada Publishing, Praha, 2004. ISBN 80-247-1057-9.Kunová, V. Zdravá výživa. Praha, Grada Publishing 2004. Praha, 2004.

Požadavky

Aktivní účast na semináři (povinná účast 90 %).Student vypracuje seminární práci na zadané téma v rozsahu cca 3-5 stran A4.Seminární práce musí být odevzdána minimálně týden před udělením kolokvia.Znalosti jsou ověřovány formou písemného testu.

Garant

Mgr. Michaela Hřivnová, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Michaela Hřivnová, Ph.D.