Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Pohyb a zdraví (KAZ / BKPAZ)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAZ / BKPAZ - Pohyb a zdraví, Pedagogická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Hlavním cílem předmětu Pohyb a zdraví je integrovat poznatky ze somatologie, fyzické antropologie, zdravotní tělesné výchovy, výživy a fyziologie výživy, objasňující vztah zdraví a pohybové aktivity člověka. Studenti se seznámí se základními principy rozvoje tělesné zdatnosti a redukce tělesné hmotnosti pomocí programů řízené pohybové aktivity. Budou seznámeni s teoretickými a praktickými metodami testování tělesné zdatnosti, kontrolou účinnosti pohybové aktivity, zásadami tělesného zatěžování s ohledem na věk a pohlaví jedinců, s faktory ovlivňujícími energetický výdej při tělesném cvičení, se stanovením intenzity zatížení pomocí tepové frekvence, s využitím palpace a s měřením srdeční frekvence pomocí srdečních monitorů. Seznámí se s problematikou strečinku a relaxačních cvičení a jeho významu v pohybové aktivitě a zdraví jedince.

Získané způsobilosti

schopnost vysvětlit význam pohybu pro zdraví

Literatura

Pechová, J. (2009). Cvičení pro zdraví s balančními míči a dalšími pomůckami: náměty pro zdravotní pohybovou výchovu dětí od 3 do 10 let. Praha: Portál. Mužík, V. (1993). Didaktika tělesné výchovy pro 1. stupeň základní školy. Brno: Masarykova univerzita. http://library.upol.cz/i2/i2.search.cls?ictx=upol&src=upol_us_cat-0&show_lim=0&field=T001&zf=UF_UPOL&term=0045351http://library.upol.cz/i2/i2.search.cls?ictx=upol&src=upol_us_cat-0&show_lim=0&field=T001&zf=UF_UPOL&term=c0000625Blahutková, M., Řehulka, E., & Daňhelová, Š. (2005). Pohyb a duševní zdraví. Brno: Paido.

Požadavky

Aktivní účast na výuce, zpracování zadaného úkolu

Garant

Mgr. Michaela Hřivnová, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Petra Kurková, Ph.D.Mgr. Filip Prášek