Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Propedeutika výchovy ke zdraví (KAZ / BKPVZ)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAZ / BKPVZ - Propedeutika výchovy ke zdraví, Pedagogická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Zdraví: Definice, vývoj definic zdraví, zdraví v holistickém pojetí. jednotlivé bio-psycho-sociální a spirituální složky zdraví.Nemoc: Diagnostika, diagnóza, symptom, syndrom, etiologie, patogeneze. Reakce organismu na zátěž, formy a průběh nemoci. Autoimunitní a degenerativní onemocnění.Determinanty zdraví: Vnitřní a vnější faktory, rizikové oblasti životního stylu. Princip vzniku civilizačních nemocí.Bezpečná komunita: Bezpečná škola, bezpečná třída, prevence úrazů u dětí.Výchova ke zdraví na ZŠ: Integrace a mezipředmětové vazbyProgramy podporující zdravíZdravá škola (principy a její filozofie, základní pravidla)Programy podporující zdravíZdraví 21Aktivizační metody v rámci podpory zdravíTémata k seminárním pracím, skupinové projekty, individuální práce studentů:Problematika KOUŘENÍ - vznik závislosti (psychická, sociální, tělesná), vývoj kuřáctvív ČR, legislativa v ČR, zdravotní rizika kouření, složení cigaretového kouře atp.Problematika ALKOHOLU - vznik závislosti (psychická, sociální, tělesná), vývojkonzumace alkoholu v ČR, legislativa v ČR, zdravotní rizika pijáctví, sociální a psychickédopady alkoholismu. Alkohol jako celospolečensky tolerovaná droga. Dítě v rodiněalkoholika.ILEGÁLNÍ DROGY - klasifikace dle účinku, aplikace, rizikovosti. Legislativa v ČR. Rizikazneužívání návykových látek. Problematika odvykání a léčby - primární, sekundární aterciární prevence.ZÁVISLOSTI - patologické hráčství.PREVENCE STRESU - relaxační a uvolňovací techniky. Druhy stresu, stresové situace,zvládání stresu. Eustres a dystres.POHYBOVÁ AKTIVITA - aerobní a anaerobní pohybová aktivita, optimální tělesná zátěždruhy sportovní aktivity, pozitivní a negativní důsledky pohybové aktivity. Pohybováaktivita jako prevence civilizačních onemocnění.Témata životního stylu - RIZIKOVÉ SEXUÁLNÍ CHOVÁNÍ.VÝŽIVA - zásady zdravé výživy, stravovací režim, nemoci spojené s výživou, poruchy příjmu potravy, obezita u dětí, potravinové alergie, preference a averze potravin, alternativní formy stravování u dětí, pitný režim.

Získané způsobilosti

seznámenís náplní celého studijního oboru a s jeho dílčími determinantami. Posluchači si osvojí poznatky o hodnotě lidského zdraví, o vlivech, které určují lidské zdraví v rámci holistického pojetí. Proniknutí do problematiky projektů k podpoře zdraví (Zdraví 21, Zdravá škola aj.).

Literatura

Havlínová, M., Kopřiva, P., Mayer, I a Vildová, Z. Program podpory zdraví ve škole. Rukověť projektu Zdravá škola. Praha, 1998. ISBN 80-7178-263-7.Machová, J., Kubátová, D. Výchova ke zdraví pro učitele. Ústí nad Labem, 2006. ISBN 80-7044-768-0.Kotulán,J. Zdravotní nauka pro pedagogy. Masarykova univerzita, 2005. ISBN 80-210-3844-6.

Požadavky

Práce na PC, připojení k internetu. 90 % účast na seminářích. Aktivní zapojení na seminářích. Práce na zadaném projektu nebo seminární práci.

Garant

Mgr. Michaela Hřivnová, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Michaela Hřivnová, Ph.D.PaedDr. Mgr. Marie Chrásková, Ph.D.Mgr. Petra Kurková, Ph.D.Mgr. Filip PrášekMgr. Dana StrniskováPaedDr. Mgr. Marie Chrásková, Ph.D.Mgr. Petra Kurková, Ph.D.Mgr. Dana Strnisková