Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do studia zdravovědných disciplín (KAZ / BKUSZ)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAZ / BKUSZ - Úvod do studia zdravovědných disciplín, Pedagogická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Zdraví - definice zdraví, základní pojmy a pojetí zdraví, modely zdraví, determinanty zdraví. Zdravotní stav obyvatelstva ČR.Programy zdraví. Program WHO "Zdraví pro všechny v 21. století". Národní program obnovy a podpory zdraví České republiky.Nemoc - základní pojmy, stadia chování v nemoci, následky nemoci, prevence nemoci.Zdravotnictví České republiky - společensko-historické souvislosti, charakteristika současného stavu, soustava zdravotnických zařízení.Význam výživy a stravovacích návyků pro zdraví člověka. Zdravotní rizika a možnosti jejich ovlivnění při nevhodné výživě. Poruchy příjmu potravy.Pohybová aktivita a její význam pro zdraví člověka. Zdravotní rizika a možnosti jejich ovlivnění při nedostatečné pohybové aktivitě.Duševní hygiena a její význam pro zdraví člověka. Zdravotní rizika a možnosti jejich ovlivnění při nadměrném stresu.Prevence vybraných onemocnění - kardiovaskulární onemocnění, diabetes mellitus, osteoporóza, deprese a úzkost, sebevražedné chování, infekční nemoci, AIDS.Prevence nádorových onemocnění - plicní karcinom, karcinom děložního čípku, karcinom prsu, karcinom prostaty, kolorektální karcinom, nádory kůže, karcinom dutiny ústní.Tabakismus. Zdravotní rizika a možnosti jejich ovlivnění. Prevence kouření.Alkoholismus. Zdravotní rizika a možnosti jejich ovlivnění. Prevence nadměrné konzumace alkoholu.Drogové závislosti. Zdravotní rizika a možnosti jejich ovlivnění. Prevence drogové závislosti.Gambling, závislost na sektách, workoholismus. Aspekty prevence těchto závislostí.Sexuální deviace - sadismus, masochismus, transvestitismus, frotérství, tušerství, voyeurství, exhibicionismus, pedofilie, gerontofilie, fetišismus, zoofilie a nekrofilie.

Získané způsobilosti

Studenti:- pochopí význam péče o zdraví a důležitost primární prevence, - seznámí se s programy a projekty zdraví, - získají základní poznatky z oblasti zdravého životního stylu, - získají informace o nejčastějších onemocněních jednotlivých systémů a jejich možné prevenci, s akcentem na chronické neinfekční nemoci.

Literatura

FARKAŠOVÁ, Dana, MUSILOVÁ, Eva a REPKOVÁ, Adriana. (2014). Dimenzie zdravia. Brno: Tribun EU. Gurková, E., & Wirthová, V. (2011). Hodnocení kvality života: pro klinickou praxi a ošetřovatelský výzkum. Praha: Grada Publishing. Payne, J. (2005). Kvalita života a zdraví. V Praze: Triton. KRCH,F.D. Poruchy příjmu potravy. Praha:Grada, 2005. ISBN 80-247-0840-X.MARÁDOVÁ, E. (2006). Prevence závislostí. Praha: Vzdělávací institut ochrany dětí. Křivohlavý, J. (2002). Psychologie nemoci. Praha: Grada Publishing. KŘIVOHLAVÝ,J. Psychologie zdraví. Praha :Portál, 2003. ISBN 80-7178-774-4.Křivohlavý, J. (2001). Psychologie zdraví. Praha. Bártlová, S. (2005). Sociologie medicíny a zdravotnictví. Praha: Grada Publishing. Pacovský, V., & Sucharda, P. (2002). Úvod do medicíny: učebnice pro bakalářské a magisterské studium zdravotnických, paramedicínských a sociálních oborů. Praha: Karolinum. Goldmann,R. Vybrané kapitoly ze sociálních disciplín. Olomouc:VUP,, 2004. ISBN 80-244-0907-0.LAUKOVÁ, Petronela, KALÁTOVÁ, Dagmar a JURIŠ, Peter. (2015). Výchova k zdraviu. Příbram: Ústav sv. Jana Nepomuka Neumanna. HRNČÍŘOVÁ, Dana a FLORIÁNKOVÁ, Marcela. (2014). Výživa ve výchově ke zdraví: příručka pro učitele k e-learningovému kurzu. Praha: Ministerstvo zemědělství, Odbor bezpečnosti potravin. Kotulán,J. Zdravotní nauka pro pedagogy. Masarykova univerzita, 2005. ISBN 80-210-3844-6.ZVÍROTSKÝ, M. (2014). Zdravý životní styl. Praha: Univerzita Karlova.

Požadavky

Příprava power-pointové prezentace na vybrané téma a její prezentace.Písemný test.Účast na semináři 80%.

Garant

Mgr. Zlatica Dorková, Ph.D.PhDr. Mgr. Jitka Tomanová, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Zlatica Dorková, Ph.D.PhDr. Mgr. Jitka Tomanová, Ph.D.