Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Fyziologie výživy (KAZ / BPFYV)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAZ / BPFYV - Fyziologie výživy, Pedagogická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Anatomie, fyziologie a patologie dutiny ústní a jícnu.Anatomie, fyziologie a patologie žaludku, význam žaludeční šťávy.Anatomie, fyziologie a patologie tenkého a tlustého střeva.Anatomie, fyziologie a patologie žláz trávicího ústrojí (játra, slinivka břišní, slinné žlázy).Cukry - biochem. členění, metabolismus cukrů, význam cukrů pro organismus. Glykemický index.Bílkoviny - biochem. třídění, metabolismus bílkovin, význam bílkovin pro organismus.Tuky - biochemie tuků, metabolismus tuků v těle, význam tuků pro organismus.Regulace příjmu potravy (nepodmíněně a podmíněně reflexní, volní).Regulace vody v těle, hydratace a dehydratace organismu.Regulace a význam minerálního hospodářství v těle. Minerální a stopové prvky v potravě.Potrava jako zdroj základních živin (bílkoviny, tuky, cukry). Denní potřeba jednotlivých živin, vhodnost a nevhodnost vybraných druhů živin (dle původu, zpracování).Vitaminy - rozdělení, zdroj, vstřebávání, význam pro organismus, rizika hyper, hypo a avitaminozy.Energetický metabolismus, bazální metabolismus, energetická potřeba člověka, nutriční hodnota potravy.Hodnocení stavu výživy, nadměrný příjem potravy s dopadem na zdravotní stav.Hodnocení stavu výživy, snížený příjem potravy s dopadem na zdravotní stav.Tekutiny, nápoje, pitný režim s ohledem na individuální zvláštnosti.Zásady zdravé výživy, aktuální problematika zdravého způsobu stravování.Stimulující látky ve výživě.Funkční potraviny, preventivní výživa (probiotika, prebiotika, fytoestrogeny, rostlinné fenoly aj.)Potravinové doplňky, jejich přehled, význam a indikace a kontraindikace k užití.Přídatné látky (aditiva v potravinách), význam v potravinářském a konzumním průmyslu. Případná zdravotní rizika.

Získané způsobilosti

Získání poznatků z oblasti aktuálních výživových doporučení postavených na znalostech metabolických pochodů v organismu.

Literatura

Hřivnová. Fyziologie výživy. Stud. text pro posluchače PdF UP. Olomouc, 2009. Hejda, S. Kapitoly o výživě,Avicenum Praha 1985. Trojan S. a kol. Lékařská fyziologie. Praha, Avicenum, 1994. ISBN 80-7169-036-8.Mačák, J., Mačáková J., Krejčí J. Patologie a patologická fyziologie. Olomouc, 1993. Dylevský, I. Somatologie. 2., přeprac. a dopl. vyd. Olomouc: Epava, 2000. ISBN 80-86297-05-5.AGERBO, P., ADERSEN, H. F. Vitaminy a minerály pro zdravý život. Praha: Ferrosan A/S, 1997. Výživa a potraviny - časopis České společnosti pro výživu. Shapiro S. Výživa a vaše zdraví. 1992. Výživová doporučení CINDI. Praha, 2000. www.spolvyziva.cz. www.stob.cz. Kunová, V. Zdravá výživa. Praha, Grada Publishing 2004. Praha, 2004. Kotulán,J. Zdravotní nauka pro pedagogy. Masarykova univerzita, 2005. ISBN 80-210-3844-6.

Požadavky

Aktivní účast na semináři (povinná účast 90 %).Student vypracuje seminární práci na zadané téma v rozsahu cca 3-5 stran A4.Seminární práce musí být odevzdána minimálně týden před udělením kolokvia.Znalosti jsou ověřovány formou písemného testu.

Garant

Mgr. Michaela Hřivnová, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Michaela Hřivnová, Ph.D.Mgr. Vladislava MarciánováMgr. Michaela Hřivnová, Ph.D.Mgr. Vladislava Marciánová