Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Hygiena (KAZ / BPHYG)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAZ / BPHYG - Hygiena, Pedagogická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1.Základní pojmosloví vztahující se k problematice daného oboru.2.Obecná epidemiologie - infekce, infekční proces, epidemický proces a protiepidemická opatření.3.Imunizace - požadavky na vakcíny, cíle očkovacího programu, druhy očkování, způsoby očkování, kontraindikace a komplikace očkování a očkovací kalendář.4.Epidemiologie nozokomiálních nákaz - definice, dělení, zdroje, rizikové faktory procesu vzniku a šíření, hlavní články prevence a význam nozokomiálních nákaz.5.Předcházení vzniku a šíření infekčních onemocnění - způsob a rozsah hlášení infekčních onemocnění.6.Bariérová ošetřovatelská péče - druhy, obecné principy, mytí rukou, ochranné pomůcky a vlastní bariérová ošetřovatelská péče.7.Hygienické požadavky na provoz zdravotnického zařízení nebo ústavů sociální péče.8.Nemoci z povolání u zdravotníků.9.Faktory životního prostředí a jejich vliv na zdraví jedinců - ovzduší, voda, půda a bydlení.10.Hygiena práce - pracovní prostředí, pracovní zátěž, manipulace s břemenya práce na směny. Nemoci související s pracovními podmínkami učitele.11.Hygiena učení - režim dne žáků, biologické rytmy, školní práce,psychogenní stresy.12.Hygienické požadavky na materiální vybavení školy - kapacita, umístěnía pozemek školy, budova školy, školní nábytek a sociální zařízení.13.Hygiena školního prostředí - vytápění, větrání, osvětlení a ochrana předhlukem.14.Mentální hygiena - psychogenní stres a prevence, psychohygiena spánku a volného času a psychohygienické typy duševní svěžesti.Náplň seminářů:1.Vzdušné nákazy - chřipka, akutní respirační onemocnění a spála.2.Vzdušné nákazy - meningokokové infekce a spalničky.3.Vzdušné nákazy - tuberkulóza, záškrt a dávivý kašel.4.Vzdušné nákazy - zarděnky, příušnice, plané a pravé neštovice.5.Alimentární nákazy - břišní tyfus a salmonelózy.6.Alimentární nákazy - kampilobakterióza , úplavice a cholera.7.Alimentární nákazy - ostatní průjmová onemocnění, virový zánět jater typu A a dětská obrna.8.Střevní paraziti - roup dětský, škrkavka a tasemnice.9.Nákazy přenášené členovci - klíšťový zánět mozku, lymská borelióza, malárie, žlutá zimnice a mor.10.Zoonózy - tularémie, vzteklina, toxoplazmóza, ornitóza a listerióza.11.Infekce kůže a sliznic - svrab, kandidóza a dermatomykózy.12.Infekce kůže a sliznic - bakteriální kožní infekce, tetanus a plynatá sněť.13.Nemoci přenášené krví - AIDS a virový zánět jater typu B.14.Pohlavní choroby - kapavka a přijíce.

Získané způsobilosti

Zvládnutí tématických celků daného předmětu.

Literatura

ZLOCH, Z. a kol. Kapitoly z hygieny. Praha: Karolinum, 2001. 163 s. ISBN 80-246-0269-5. Praha: Karolinum, 2001. ISBN 80-246-0269-5.PODSTATOVÁ, H. Mikrobiologie, epidemiologie, hygiena .Olomouc: Epava, 2001. 283 s. Epava, 2001. ISBN 80-86297-07-1.Marádová, E. Ochrana dětí v každodenní práci školy. Praha: Vzdělávací institut ochrany dětí, 2007. ISBN 978-80-86991-33-7.KOTULÁN, J. kol. Zdravotní nauky pro pedagogy. Brno: MU Brno, 2005. 258 s. Brno, 2005. ISBN 80-210-3844-6.

Požadavky

aktivní účast na seminářích, zpracování seminární práce na zadané témaDoporučuje se současně zapsat i předmět Základy biologických věd (KPŘ/BPZBV).

Garant

PhDr. Mgr. Jitka Tomanová, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Mgr. Jitka Tomanová, Ph.D.