Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Správní řád pro sociálně zdravotnické pr (KAZ / BPSRS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAZ / BPSRS - Správní řád pro sociálně zdravotnické pr, Pedagogická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Pojem, procesní principy, správní orgány, příslušnost (postoupení pro nepříslušnost, změny příslušnosti, spory), úřední osoby, oprávněné úřední osoby, vyloučení, kolegiální správní orgány.2. Účastníci správního řízení a ostatní subjekty správního řízení, vymezení, způsobilost, zastupování, práva a povinnosti, úkony účastníků, dotčené správní orgány.3. Vedení řízení, úkony správních orgánů, lhůty a počítání času, ochrana proti nečinnosti, postup před zahájením řízení.4. Řízení v prvním stupni (zahájení řízení, ústní jednání, místní šetření, dokazování, zajištění účelu a průběhu řízení). Přerušení a zastavení řízení. Zvláštní postupy v některých řízeních (část III. SŘ - stručný náhled).5. Rozhodnutí (obsah, forma náležitosti, oznámení, právní moc a vykonatelnost, zvláštní druhy a formy rozhodnutí, nicotnost, nové rozhodnutí, výkon rozhodnutí - stručný náhled).6. Opravné a dozorčí prostředky ve správním řízení - vymezení pojmů. Opravné prostředky: odvolání, rozklad, odpor, námitky, obnova řízení (na návrh). Dozorčí prostředky: obnova řízení (ex offo), přezkumné řízení, řízení o prohlášení nicotnosti, atrakce a další prostředky k odstranění nečinnosti.7. Zvláštní druhy řízení - řízení o dávkách sociálního zabezpečení

Získané způsobilosti

Po absolvování předmětu by studenti měli být schopni aplikovat procesní ustanovení zákona č. 500/2004. Sb., správního řádu v řízeních o přiznání dávek sociálního zabezpečení.

Požadavky

Znalost práce s PC, schopnost vyhledávat účinné právní předpisy ve Sbírce zákonů České republiky a Sbírce mezinárodních smluv zveřejněných způsobem umožňujícím dálkový přístup.Znalost základní literatury:SKULOVÁ, Soňa a kol. Správní právo procesní. 2. vyd. Plzeň: Aleš Čeněk, 2012.

Garant

JUDr. Martin Škurek, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Petra MelotíkováJUDr. Martin Škurek, Ph.D.